Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dalwire inleder samarbetsförhandlingar

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 16:24.
Dalwires fabrik i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

Samarbetsförhandlingar inleds vid tråddrageriet i Dalsbruk. Hela personalen på 21 anställda berörs.

Orsaken är att företagets ägare, holländska bolaget Mahler Investment BV, utreder de ekonomiska förutsättningarna att fortsätta verksamheten i Finland. Förhandlingarna kan leda till att hela eller en del av personalen sägs upp.

Samarbetsförhandlingarna inleds efter påsken den 20 april.

”Man har hoppats att den här dagen inte skulle komma”

Enligt Dalwires verkställande direktör Arto Mustonen var stämningen dämpad då personalen meddelades om situationen på tisdag eftermiddag.

- Det var ju dystert och tyst förstås men vi har ju kämpat ganska hårt de sista fem åren och det är knappast någon som kan säga att det kom som en överraskning.

- Man har hoppats att den här dagen inte kommer eller att den kommer senare men nu var det dags att ge den här informationen.

Vd för Dalwire, Arto Mustonen.
Bildtext Arto Mustonen.
Bild: Yle/Monica Forssell

Tråddrageriet har haft det svårt efter att valsverket i Dalsbruk gick i konkurs 2012, berättar Mustonen.

- Jag är stolt över personalen och vi har gjort allt vi kan för att för att förbättra läget. Produktiviteten har förbättrats men fortsättningsvis är vi på minus.

- Stora investeringar borde göras för att förbättra läget men ägaren verkar inte vara villig att göra såna investeringar här.

Hur kan ni påverka er situation?

- Förstås måste vi utreda vilka alternativ som finns. Kan vi fortsätta på mindre skala eller kan man hitta nya produkter eller idéer eller kan vi hålla ett lager här?

- Oberoende av vad beslutet är så kommer vi att producera i full fart till sommarsemestrarna. Vi har ändå beställningar på rad.

Vad tror du själv om möjligheterna att ha kvar verksamhet i fabriken?

- Vi har ju nästan 40 år gamla maskiner och utan investeringar så är det jättesvårt att fortsätta med verksamheten. Frågan är ju om vi hittar på något annat att göra här.

Enligt Mustonen dröjer det till mitten av juni innan det kommer besked om fabrikens framtid.

Artikeln uppdaterades klockan 16.20 med kommentarer av vd Arto Mustonen.

Diskussion om artikeln