Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Team Silvers försvarade titeln i årets Insomnolenceturnering

Från 2017
Det vinnande laget Team Silvers med pokalen från Insomnolence 2017
Bild: Vertti

Fyra lag, tre länder - och en skinande, ståtlig segerbuckla. Vårens största Counter Strike-slag på finländsk mark avgjordes på Prakticum i Helsingfors. Turneringen Insomnolence är inget för spelare med känslig puls.

Det är de studerande själva som står bakom e-sportturneringen. Uttagningarna bland de finlandssvenska lagen hölls under två veckor i mars, och på onsdagen skulle allt avgöras. Vilka blir årets Insomnolence-mästare?

Spelare på Insomnolence 2017
Bildtext Proffsigt arrangerat av Prakticum
Bild: Vertti

Erfarna spelare på plats intygade vilka påfrestningar som e-sportare i dag måste stå emot för att bli framgångsrika. Det gäller att träna, äta och sova rätt, och ha sitt mentala liv i skick för koncentrationens skull. På högre nivåer tränar spelarna flera timmar per dag.

Vältittat evenemang

Också publiken kunde känna av spänningen i Prakticums stora aula. Via storbildsskärm följde många spänt med i matcherna. Mitt emellan de tävlande lagen satt Yle Spels Björn Karlsson med sin lika spelfrälsta kollega, John Kronberg från PGCL, och kommenterade lagens framfart. Det lät som under en VM-final i hockey.

Publiken på Insomnolence 2017
Bildtext Finalen gick att se online, men även på plats fanns det bra engagemang
Bild: Vertti

På slutrakan i Insomnolence stod det mellan de två finländska lagen, Team Silvers och 2Salty, samt två influgna lag från Sverige och Norge.

Finland dominerade

Båda finska lagen gick vidare till final efter tuffa matcher, och i finalen gick slutligen Team Silvers segrande efter en jämn men rättvis 2-0 seger mot 2Salty.

Just Counter Strike: Global Offensive är populärt bland de studerande på Prakticum, som också har en speciell inriktning på e-sport inom sin datanomutbildning.

Björn Karlsson och John Kronberg på Insomnolence 2017
Bildtext Segerpokalen väntade mitt på turneringspodiet. Yle Spels Björn Karlsson och PGCLs John Kronberg kommenterade finalen live.
Bild: Daniella

Turneringen var öppen för andra stadiets studerande runtom om i Svenskfinland. I varje lag deltog fem spelare. Dessutom kunde lagen, om de ville, ha med sig en coach, som dock inte hade rätt att delta i själva spelandet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln