Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Shia LaBeouf isolerar sig i en stuga i Lappland - konstmuseet Kiasma enda kontakten med omvärlden

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 20:46.
Landskap i Kilpisjärvi i Lappland den 11 september 2016.
Bildtext Landskap i Kilpisjärvi i Lappland i september 2016.
Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Den amerikanska skådespelaren Shia LaBeouf har tillsammans med konstnärerna Nastja Säde Rönkkö och Luke Turner stängt in sig i var sin enslig stuga i Lappland för en månad.

Medlemmarna i konstnärsgruppen kommer att vara totalt isolerade från alla andra människor bortsett från den kontakt de kommer att ha med besökare på museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors.

Inne i en liten timmerstuga på Kiasma kan besökare tala till konstnärerna via videoförbindelse. Konstnärerna svarar genom att skriva. Konstnärerna kan inte se vad de andra två skriver.

Performancekonstnärer Nastja Säde Rönkkö
Bildtext Nastja Säde Rönkkö framför stugan på Kiasma i mars 2017.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Performanceverket som kallas #ALONETOGETHER ingår i utställningen ARS17 på Kiasma.

Ensamhet och isolering

Kiasmas intendent Arja Miller säger att konstnärerna gör ett slags människoförsök där de utforskar sitt beroende av andra.

Miller tror att den dagliga kontakten till besökarna på museet kommer att bli livsviktig för konstnärerna. Hon säger att verket väcker frågor om ensamhet och isolering under en tidsålder med extremt långtgående närvaro via sociala medier.

Arja Miller säger att de verk konstnärsgruppen gjort handlar om att skapa sociala situationer. Besökarna står för resten.

När vistelsen i stugorna är över kommer man i stugan på Kiasma att kunna titta på dokumentärt material om de digitala mötena mellan konstnärerna och besökarna.

Sedan 2014 har trion gjort ett tiotal performanceverk, skriver Helsingin Sanomat.

Diskussion om artikeln