Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superlöftets nya målshow – Monaco sänkte Dortmund

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 07:36.
Kylian Mbappe.
Bildtext Kylian Mbappé visade prov på sin talang och gjorde två mål.
Bild: EPA

Kylian Mbappé visade varför hela Fotbollseuropa jagar honom. Monacos jättetalang gjorde två mål i Dortmund – och nu tar skrällgänget med sig ett fint läge att avancera till en semifinal i Champions League.

Bombdådet mot Borussia Dortmund ramade in hela Champions League-kvartsfinalen mellan den tyska bjässen och Monaco. Inför kvällens möte, som hade skjutits fram med ett dygn på grund av attacken, omgärdades det mesta av rigorös säkerhet.

På planen skulle det ändå spelas en match – och där var det två lag som brukar köra med öppna spjäll som möttes.

Monaco är Fotbollseuropas målgladaste gäng och visade det direkt. Borussia Dortmund försökte dominera, Monacos sylvassa anfall rullade över tyskarna som en plågsam påminnelse om var Dortmund är som svagast.

Hjärnsläpp av Bender

Efter knappt tjugo minuter öppnade underbarnet Kylian Mbappé målskyttet. Från en offsideposition styrde Mbappé, som inför dagens match hade gjort nitton mål den här säsongen totalt, in ledningsbollen för gästerna.

Det skulle bli värre för ett skakat Dortmund. Med tio minuter till paus fick matchotränade Sven Bender, som ersatte den bombdådsdrabbade Marc Bartra, ett hjärnsläpp.

Tysken hade inte startat en match sedan december. Om det var hans ringrost som spelade honom ett spratt är oklart, men självmålsnicken var lika oläglig som vacker.

Stark forcering av Dortmund

Monaco hade ett jätteresultat med sig in i omklädningsrummet. Två bortamål är inte illa alls, men efter en knapp timme fick Dortmund utdelning när ungtuppen Ousmane Dembele prickade in reduceringen.

Tyskarna fortsatte att dominera bollinnehavet. Sedan kontrade Mbappé. Den flyfotade artonåringen sprang igenom hemmaförsvaret, knorrade in 3–1 med tio minuter kvar och såg ut att ha gett Monaco ett drömresultat.

Gästerna visade ändå att defensivt arbete inte är lagets starkaste sida. Shinji Kagawa trixade bort ett par motståndare och reducerade med sex minuter kvar. På stopptid fick skyttekungen Pierre-Emerick Aubameyang chansen att utjämna, men nicken gick över och Dortmund har därmed en uppförsbacke att bestiga i returen nästa vecka.

Resultat:

Borussia Dortmund–Monaco 2–3 (0–2)
Mål: 0–1 Kylian Mbappé, 0–2 Sven Bender (självmål), 1–2 Ousmane Dembele, 1–3 Kylian Mbappé, 2–3 Shinji Kagawa.
Returmötet spelas på onsdag nästa vecka.

Diskussion om artikeln