Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov och Tillerson vill ha mer dialog

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 23:18.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter en presskonfens i Moskva den 12 april 2017.
Bildtext USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter sin presskonfens i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands och USA:s utrikesministrar kom överens om att grunda gemensamma arbetsgrupper för att reda ut ländernas meningsskiljaktigheter.

– Vi hade ett produktivt möte hos president Putin som tog två timmar, sade USA:s utrikesminister Rex Tillerson när han inledde presskonferensen i Moskva tillsammans med sin ryska kollega Sergej Lavrov.

Putin lovade att Ryssland åter börjar följa flygsäkerhetsavtalet med USA i luftrummet över Syrien. Ett avtal som Ryssland sade upp efter förra veckans raketattack. Avtalet minskar risken för kollisioner.

– Förtroendet mellan våra länder är på en kritiskt låg nivå, sade Tillerson. En nivå som två stora kärnvapenmakter inte får vara på och vi måste se till att stoppa den här spiralen.

De båda länderna kom överens om att grunda arbetsgrupper som ska försöka lösa aktuella dispyter och stabilisera situationen. Man kom också överens om en direkt dialog mellan ledande diplomater och militärer.

– Det är oerhört viktigt med en direkt dialog eftersom det finns så många provokatörer, menade Lavrov.

Oense om Syrien

Förhandlingarna mellan utrikesministrarna räckte i fem timmar. En central fråga var Syrien där man luftade sina meningsskiljaktigheter.

Parterna har fortfarande olika åsikter om vem som utförde gasattacken i Syrien förra veckan. USA menar att det är bevisat att det var president al-Assads styrkor.

– Vår egen raketattack var ett berättigat svar med hänsyn till de fakta vi har, betonade Tillerson.

Samtidigt meddelade han att USA inte anklagar Ryssland för att ha deltagit i attacken på något sätt.

Ryssland anser att det inte finns några bevis på att Syriens armé är skyldig.

– Vi vill inte anklaga någon part, vi kräver bara en objektiv undersökning i FN:s regi som slår fast sanningen, sade Lavrov.

Terrorister främst

Utrikesministrarna diskuterade även president Assads framtid. Tillerson konstaterade att hans era närmar sig sitt slut.

– För oss är det viktigt att hans avgång sker i en politisk process och under organiserade former, sade Tillerson. Det är viktigt att hans intressen får läggas fram vid förhandlingsbordet om landets framtid. Men han har ingen roll i det nya Syrien.

Ryssland anser att ifall Assads regim faller är risken stor att Islamiska statens terrorister tar över landet.

– Vi måste se våra gemensamma hot i Syrien, sade Lavrov. Därför är det viktigt att styras av pragmatiskt tänkande, och inte av känslor.

– Vi har redan sett tillräckligt av dåliga experiment där man har störtat auktoritära regimer, fortsatte Lavrov. Resultatet är bara kaos.

Diskussion om artikeln