Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikespolitisk expert: USA:s och Rysslands relationer frostiga länge framöver

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 23:57.
Mika Aaltola, programdirektör vid Utrikespolitiska institutet
Bildtext Mika Aaltola
Bild: Yle

Rysslands och Förenta Staternas relationer blev något mindre kyliga i och med att utrikesminister Rex Tillerson träffade både sin kollega Sergej Lavrov och något överraskande även president Vladimir Putin i Moskva på onsdagen.

- Om relationerna hittills var på -15 grader, steg temperaturen i och med mötet till kanske -9 grader, säger Yles korrespondent i Moskva Kerstin Kronvall.

Programdirektören Mika Aaltola på Utrikespolitiska institutet (UPI) sade i onsdagens A-studio i Yle TV1 att mötet är ett tecken på att de två ledande kärnvapenmakterna vill förbättra relationerna mellan länderna.

Aaltola säger att parterna lovade att åter börja följa flygsäkerhetsavtalet i luftrummet över Syrien, ett samarbete som Ryssland tidigare upphörde med på order av Putin.

Rysslands utrikesminister Lavrov sade ändå på ministrarnas presskonferens att relationerna mellan länderna fortfarande är dåliga.

- I Ryssland väntade man sig att valet av Trump skulle ha förbättrat relationerna, men det finns inte förutsättningar för det här just nu. Länderna har mycket olika uppfattningar om Syrien och Ukraina, säger Aaltola.

Aaltola säger att Trump efter en ryckig inledning har valt ett ganska konventionellt republikansk förhållningssätt där USA:s intressen kommer först även i regionala konflikter.

USA vill se att även Moskva tar hänsyn till landets intressen.

Aaltola säger att attacken med kryssningsmissiler var ett tecken på det här, och på att Putin inte har fria händer i Syrien eller på andra konfliktområden.

Inte ett nytt kallt krig

Aaltola anser att det trots konflikten mellan Ryssland och USA inte är motiverat att tala om en återgång till det kalla kriget. Globalt sett är USA militärt överlägset, men den tidigare terrorbalansen har enligt honom ersatts av en mer komplicerad världsordning där det finns fler motstridiga intressen.

I stället för en bipolär värld lever vi i en mycket farligare multipolär värld.

Aaltola säger att det är svårt att tro på några snabba lösningar även om båda länderna i och med det här mötet vill förbättra läget.

USA:s globala krig mot terrorn är enligt Aaltola i direkt konflikt med Rysslands strävan efter att bevara al-Assad vid makten.

De här målen är oförenliga med varandra och nu krävs kraftiga diplomatiska ansträngningar för att man ska uppnå en politisk lösning.

Aaltola anser att tiderna kan vara osäkra i flera år framöver.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel skriven av Joonas Turunen.

Artikeln uppdaterades klockan 23:56 med en hänvisning till den text artikeln är baserad på.

Diskussion om artikeln