Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vände kappan gällande Nato

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 07:10.
Donald Trump och Jens Stoltenberg
Bildtext Donald Trump tog emot Jens Stoltenberg i Vita huset.
Bild: EPA/SHAWN THEW

USA:s president Donald Trump tycker inte längre att Nato är föråldrat - det sa han vid en presskonferens med militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i Washington.

– Jag sa att det är föråldrat. Det är inte längre föråldrat, sade president Donald Trump under mötet med Stoltenberg, och fortsatte därmed med sin nu redan kända linje att vara av samma åsikt som dem han träffar.

Under sin kampanj utmärkte sig Trump genom att hårt kritisera militäralliansen. Nu har han ändrat åsikt eftersom Nato bekämpar terrorism, och därför har alliansen inte spelat ut sin roll ännu.

Trump gav också en fingervisning gällande vad han har för planer för Syrien, och inbjöd Natoländerna att hjälpa att få ett slut på kriget.

– Alla länder som värderar människoliv måste kraftfullt ta avstånd från det brutala slaktandet av oskyldiga civila med kemiska vapen, inklusive det barbariska dödandet av små hjälplösa barn och bebisar. Det är dags att få ett slut på det här brutala inbördeskriget, att vinna över terroristerna och låta flyktingar återvända hem.

Trump vill komma överens med alla

Precis som tidigare så upprepade Trump ändå att alla Natoländer bör använda två procent av sin bruttonationalprodukt på Nato.

– Om andra länder betalar sin andel istället för att lita på att USA betalar skillnaden, så är vi alla mycket säkrare och vårt partnerskap blir mycket starkare.

Trumpadministrationens utrikesminister Rex Tillerson träffade på onsdagen både Rysslands president Vladimir Putin och sin ryske kollega Sergej Lavrov.

Enligt Trump gick mötet över förväntan, men relationen till Ryssland är ändå fortsatt spänd, och Trump sade att det kanske är den sämsta relationen någonsin mellan länderna.

– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde komma överens med Putin och Ryssland. Det kunde hända, det kanske inte händer, kanske blir det motsatsen. Men jag kan bara berätta vad jag skulle vilja göra. Jag skulle vilja komma överens med alla. Just nu är världen en enda röra. Men jag tror att när vi är klara så kommer det att vara en mycket bättre plats att leva på. Om jag talar för mig själv, när jag är färdig kommer det att vara en mycket bättre plats att leva på, för just nu är det otäckt, sa Donald Trump.

Ryssland lade in veto mot Syrienresolution

Trump säger att han inte tror att Ryssland visste om den kemiska attacken i Syrien förra veckan, men att det är möjligt.

Ryssland använde som väntat sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd sent på onsdagskvällen för att stoppa en resolution som skulle ha fördömt attacken och krävt att Syrien samarbetar med internationella utredare.

Resolutionen lades fram av USA, Storbritannien och Frankrike, som reagerade ilsket på det ryska vetot. Det är åttonde gången som Ryssland lägger in veto för att skydda den syriska regimen.

Resolutionen skulle ha stött en utredning av organisationen för förbjudande av kemiska vapen, och den syriska regimen skulle ha krävts på information om hur deras flyg rörde sig under dagen för attacken och tillgång till flygbaser.

Kina lät bli att rösta om resolutionen, vilket enligt Trump beror på hans diskussioner med Kinas preisdent Xi Jingping i USA förra veckan.

Uppdaterad kl. 7.10 med information om Rysslands veto.
Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln