Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Valmet lockar österbottningar till Nystad

Från 2017
Valmet automotives roadshow
Bildtext Valmet automotives roadshow.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Tusentals människor är beredda att flytta till Nystad bara de får jobb på bilfabriken. På onsdagen besökte Valmet Automotives roadshow Karleby som sista anhalt.

Det var en strid ström intresserade som besökte Valmet Automotives långtradare på torget i Karleby. Så har det sett ut på alla åtta orter där roadshowen dragit fram. Över tusen anställda ska värvas till bilfabriken i Nystad.

Ansökningarna har strömmat in, de är flera tusen redan, säger Jarkko Rintala som följer med på turnén. Till vardags är han förman på underhållsavdelningen vid Valmet Automotives.

Rintala har träffat arbetssökande från 18 till 65 år. Två av besökarna i långtradaren är Mikael Laxström och Carlo Benelli. Ursprungligen är de från Göteborg, men nu bosatta i Karleby.

- Får vi jobb i Nystad flyttar vi, säger dom. Bägge är mellan jobb som de uttrycker det. Laxström har fördelen av att ha jobbat på Volvo personvagnar i Göteborg.

En helfinsk miljö i Nystad upplever de inte som något problem, båda förstår finska.

Mikael Laxström och Carlo Benelli
Bildtext Mikael Laxström och Carlo Benelli.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det behövs passion

Mari Pajuniemi på Valmets personalavdelning svarar på frågor av besökarna så gott hon hinner. Efter en turné på åtta orter säger hon att ungefär tvåtredjedelar lämnar sina kontaktuppgifter och kommer på en snabbintervju.

Men inget avgörs på plats. En jobbansökan ska lämnas in, men ett personligt möte kan vara avgörande för anställningen.

- En inre glöd och motivation avgör om man får jobbet. Fysiken är också viktig, det är ett fysiskt jobb att bygga bilar.

Mari Pajunen på Valmet Automotive
Bildtext Mari Pajunen.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Nystad hjälper till

Med på turnén finns också anställda av staden Nystad. Sonja Stenman sköter stadens kommunikation och talar sig varm för skärgårdsstaden.

Det ska byggas 13 nya våningshus, varav hälften består av hyresbostäder.

Men det hinns ju inte mera med i sommar och nu överväger staden behovet av modulbostäder. Svenska hörs inte i Nystad och det finns varken svenska dagis eller skolor och i fabriken går allt på finska.

- Kunskaper i finska är helt nödvändigt om man ska klara sig i Nystad.

Sonja Stenman gör reklam för Nystad
Bildtext Sonja Stenman.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Jobbet det viktigaste

Johan Suominen från Åbo säger att han kommer att sända in en ansökan, men att han önskat lite mera fakta om vilka egenskaper och kunskaper fabriken söker.

Suominen har studerat geologi och sjöfart i Åbo. Mellan varven har han jobbat som matros, kört truck och jobbat i lager, men för tillfället saknar han ett jobb.

- Får jag jobb på bilfabriken tar jag det.

Ursprungligen är Suominen från Jakobstad. Om det fanns jobb att få i Österbotten kunde han överväga att flytta tillbaka, men han säger det med en viss tvekan. De flesta han känner har flyttat bort.

- Det kan bli lite tråkigt att återvända.

Mikael Laxström och Carlo Benelli är förhoppningsfulla. Håll tummarna för oss, säger de.

Mari Pajunen på personalavdelningen lovar besked till alla sökande inom maj månad. Ansökningstiden går ut 23 april och före midsommar ska de nya arbetstagarna vara i jobb.

Diskussion om artikeln