Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Höjda ordningsböter lukrativa för staten – gav 20 miljoner extra i kassan

Från 2017
Bil.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Den massiva höjningen av ordningsböterna för ett och ett halvt år sedan har gett staten ordentligt med extra klirr i kassan.

I fjol dömdes det ut ordningsböter för 42 miljoner euro. Summan är dubbelt större än år 2014.

Riktigt så mycket pengar får staten ändå inte in. Alla betalar nämligen inte sina böter. Det gör bara drygt 90 procent av de bötfällda.

Hur som helst hade statens budgetnissar räknat alldeles rätt. Förväntningen var att ordningsböterna skulle inbringa mellan 38 och 45 miljoner euro årligen efter höjningen.

Ordningsböterna så gott som fördubblades hösten 2015. Före det kostade en fortkörning mellan 70 och 115 euro. I dag är summan 140 till 200 euro.

Över en halv miljon fortkörningar

Det är inte bara höjningen av ordningsböterna som har ökat statens intäkter, utan också den skärpta hastighetsövervakningen.

I fjol blinkade hastighetskamerorna till ungefär 556 000 gånger, en ökning med en tredjedel jämfört med året innan.

Sedan oktober i fjol kan man dessutom få ordningsböter för fortkörning på 7 kilometer i timmen, då gränsen tidigare var 8.

Under påsken har polisen satt ut extra många fartkameror i trafiken, och dessutom berättat var en del av plåtpoliserna finns. Listan hittar du här.

Fortkörning är orsaken till 85 procent av ordningsböterna, bedömer justitieministeriet. Den som till exempel inte använder bilbälte eller kör med ett obesiktigat fordon kan också få en ordningsbot.

Extra höjning fick tummen ner

Regeringen hade egentligen velat höja ordningsböterna ännu mer. Enligt lagförslaget från i fjol våras skulle böterna höjas med en fjärdedel till mellan 175 och 285 euro.

Planen gick ändå i stöpet. Lagförslaget begravdes till slut av grundlagsutskottet. Att höja böterna bara för att få in mera pengar i statskassan är inte förenligt med grundlagen, slog utskottet fast.

Texten bygger på Yle Uutisets artikel.

Diskussion om artikeln