Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byggbolag köper förvaltningsbyggnaden i Nickby - gör om det till hyreshus

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 12:33.
förvaltningsbyggnaden i östanåparken i nickby 2016
Bild: Yle/Stefan Härus

Efter många om och men har Sibbo kommun hittat en köpare för den gamla förvaltningsbyggnaden på Nickby sjukhusområde. Köpesumman går på 135 000 euro.

- Vi har gjort samma typ av saneringar tidigare och känner till systemet. Vi vet hur det funkar och kan göra det, det är så enkelt, motiverar vd Lauri Halminen på Sisco köpbeslutet.

Byggbolaget Sisco har planer på att bygga statligt stödda ARA-bostäder i den gamla förvaltningsbygganden.

- Det blir hyresbostäder. I det här fallet kommer vi inte själva att vara hyresvärdar, byggnaden ska säljas till ett annat bolag, säger Lauri Halminen på Sisco.

Halminen säger inte i det här skedet hur mycket det kommer att kosta att sanera byggnaden. Ilari Myllyvirta, teknisk direktör på kommunen, uppskattar att ombyggnaden kan kosta så mycket som 6 miljoner euro.

135 000 euro är marknadspris. Ingen betalar mera, bra att kommunen får så pass mycket för byggnaden.

― Ilari Myllyvirta, teknisk direktör, Sibbo

Då Sibbo kommun 2010 fick den gamla förvaltningsbyggnaden på Nickby sjukhusområde i utbyte mot mark av Helsingfors stad, värdesattes den till 1,5 miljoner euro.

- 135 000 euro är marknadspris. Ingen betalar mera, bra att kommunen får så pass mycket för byggnaden. Byggnaden har sålts med ett öppet anbudsförfarande, priset baserar sig på det. Före det har vi låtit två experter värdera byggnaden. Tyvärr är byggnaden i så dåligt skick att bara stommen går att använda, säger Ilari Myllyvirta som är teknisk direktör på Sibbo kommun.

Nu filar man på detaljerna i köpebrevet, som enligt planerna ska undertecknas före slutet av april.

År 2014 slöt byggbolaget YIT ett föravtal om att köpa byggnaden, men köpet blev inte av.

Diskussion om artikeln