Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Niklas Rosström höll på att gå under med Popkalaset

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 12:41.
Niklas Rosström framför nybygge i Böle
Bildtext Dilemmat att göra ett program om Niklas Rosström.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Han har en CV på åtta sidor som är fullspäckad med de största evenemangen som man arrangerat i Svenskfinland under de senaste 20 åren. Han umgås med Elvis Presleys sista sambo och då han besöker London bor han hos musiker som spelar med Robbie Williams och andra storheter. Niklas Rosström är en artistisk kameleont som är arrangör, producent, musiker, låtskrivare och artist.

Det är egentligen mycket svårare att teckna ett porträtt av en person som man känner väldigt bra än någon som man följt med på distans och intervjuat. Jag känner Niklas Rosström bra. Mycket bra. Jag var en gång i tiden hans musiklärare och introducerade honom till fenomenala svenska musiker som han sedan hade som sina egna förebilder.

Han hörde till de som ständigt hängde på Ungdomsgården i Ekenäs där det sjöd av musik i början av 80-talet och där grunden lades till det som tillfälligt gjorde småstaden till ett popens metropol i Finland. Vi har spelat tillsammans i olika repriser i över 30 år. Det hela kulminerade i sessioner i legendariska Atlantisstudion (f.d. Metronome Studio) i Stockholm och minst lika kända Abbey Road i London för några år sedan.

Det finlandssvenska dilemmat

Därför var jag väldigt skeptisk då jag fick frågan om jag kunde göra ett program om Niklas Rosström. Alla som jobbar med media och musik på svenska i Finland vet hur svårt det kan vara. Kretsarna är små och snäva och är man inte släkt med varann så är man ofta vänner och ibland riktigt goda vänner. Hur ska man då hantera en situation där du objektivt ska försöka fatta ett beslut eller som i mitt fall göra ett program om en som man känner väldigt bra.

Efter moget övervägande och en del övertalning så bestämde jag mig i alla fall för att göra programmet. Vi slog oss ned i en studio i Böle och pratade i en och en halv timme. Ofta visste jag på förhand svaren men lika ofta blev jag trots allt överraskad. Trots den långa vänskapen fanns det tider och skeenden i Niklas’ liv som vi i aldrig hade pratat om.

Det blev en massa ”kill your darlings” som vi säger då man är tvungen att lämna bort sådant som är intressant men helt enkelt inte ryms med i programmet. Trots att jag tog med ett minimum av musik så fick jag bara med ungefär hälften av alla de härliga anekdoter som han berättade. Jag satsade på att försöka ge en bild av personen Niklas Rosström. Jag vet inte om jag lyckades?

Stackars kritiker

Men det var trots allt lättare för mig än för många andra redaktörer. De som sitter i den svåraste sitsen är nog de som skall recensera alla de böcker, skivor, konserter, skådespel, musikals, revyer, filmer och TV-program som vi producerar på vårt modersmål.

Då Wilhelm Kvist skrev en kritisk kolumn om Forks konsert i Hbl för 3 år sedan tog det hus i helvete. Kvist hade mod att säga att han tyckte att föreställningen var så innehållslös att han inte ens orkade skriva en recension. Från många håll och kanter fick han höra att han hade FEL, så får man bara inte tycka.

Niklas Rosström har också gjort en del som man har sablat ned totalt. Jag kommer bra ihåg då samma tidning skickade Saliven Gustavsson för att recensera en Robert Wells konsert. Den gode Saliven tog fram den stora motorsågen och verbalt så kapade han alla musikaliska kvistar som en gång växt på Wells eget artist-träd.

Risken att misslyckas

Desto mer du gör desto större är riskerna för att misslyckas, men chanserna blir också större för att lyckas. Rosström har gjort mycket och syns du och gör mycket i Svenskfinland så är blir det lätt så att den där kända avundsjukan smyger fram här och där. Det blir gliringar, tal bakom ryggen och en del kanske till och med känner en viss tillfredsställelse då det blir ett misslyckande.

Jag har sett Niklas Rosström stå med tårar i ögonen och konstatera att ett Popkalas gått med tiotusentals euro i förlust. Det är sådant som svider både i själ och plånbok.

Kungen och Elvis’ sista sambo

Det här blev en helt annorlunda artikel om Niklas Rosström än den jag egentligen hade tänkt skriva. Men efter rubriken och ingressen blev det något annat. Det skulle ursprungligen handla om sådant som inte rymdes med i radioprogrammet.

Om hur man exporterar musik till andra länder, varför det trots allt är bättre att jobba i Finland än i Sverige och hur det gick då han träffade Linda Thompson som var Elvis Presleys sista sambo på Graceland. Eller när den svenska Kungen drack ur hans vinglas. Så blev det inte och det tog jag inte heller med i radioprogrammet.

Däremot får ni höra om hur han som barn förälskade sig i en norsk sångerska och hur han hanterade sin första ålderskris. Men också mycket annat. Och på måndag sänder Yle Fem konserten, Spegling – 100 år av finlandssvensk musik, där Niklas Rosström är en av nyckelpersonerna i kulisserna.

Fokus på Niklas Rosström i Yle Vega lördag 15.4.2017 kl.13.03

eller på Arenan

Fokus på Niklas Rosström

Programmet är inte längre tillgängligt

Spegling - 100 år av finlandssvensk musik Yle FEM måndag kl 19.40

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln