Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kolkraftverkets skorstenar i Ingå sprängs 2019

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 16:56.
Två höga skorstenar höjer sig ovanför fyra industriella byggnader. Blå himmel. Grönt gräs och vita byggnader skymtar i förgrunden.
Bildtext Fortums skorstenar syns långt.
Bild: Yle/Pia Santonen

Rivningen av det stora kolkraftverket i Ingå är det största i hela Finland någonsin om man ser till byggnadskubikmeter. Också på andra sätt hör rivningen till de största i vår industrihistoria.

Det uppger kraftverkets ägare, energibolaget Fortum. Rivningsarbetet i Joddböle i Ingå har nu börjat.

Farliga ämnen avlägsnas först

Arbetet beräknas vara över om två och ett halvt år, i slutet av 2019. Det är det tidigare företaget Ekokem, numera Fortumägda Recycling and Waste Solutions, som river kraftverket. Samma företag sanerar de förorenade markerna på området.

Till en början avlägsnas farliga ämnen som finns i konstruktionerna. Hjälpbyggnader på området rivs under sommaren. I höst kommer sedan rivningen av själva kraftverket i gång. Det består av fyra stora likadana enheter.

De fyra enheterna vid kolkraftverket i Ingå
Bildtext Kraftverket består av fyra likadana enheter.
Bild: Yle/Maria Wasström

De stora skorstenarna fälls i sista skedet av rivningen i slutet av 2019. Det sker genom att spränga de två 150 meter höga piporna. De har varit ett landmärke i Ingå sedan kraftverket togs i bruk för över 40 år sedan.

Hundratusentals ton betong och metall

Vid rivningen får man 230 000 ton återvinningsbart byggnadsmaterial. En del av materialet används på platsen. Hela 170 000 ton betong går åt till att fylla askbassängerna och till att jämna ut marken på tomten. 60 000 ton maskiner, apparater och skrotmetall säljs.

Kolkraftverket i Joddböle var och är fortfarande det största kraftverket i Finland, uppger Fortum. Driften i kommersiellt syfte började 1974 och upphörde 2013.

Det finns enligt Fortum ännu inga planer för den framtida användningen av kraftverket.