Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvevlax lärcenter behöver tilläggsanslag

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 13:22.
Kvevlax skola
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Kostnaderna för Kvevlax lärcenter i Korsholm ser ut att bli högre än beräknat. Nya fullmäktige får nu ta ställning till om projektet ska få ett tilläggsanslag.

- För att man ska ha en korrekt behandling så måste vi ha ett beslut från fullmäktige, att de godkänner den nya summan. Det är viktigt att vi har klara beslut, så att inte någon i efterhand säger att vi inte har kommunicerat ut riktiga kostnader, säger kommundirektören Rurik Ahlberg.

I det nya fullmäktige ligger de som är för byggandet av lärcentret i en knapp majoritet. Men många Korsholmbor lade också sin röst på ledamöter som vill bevara byskolorna. Av de som besvarat Yle valkompass är 18 stycken för byggandet av lärcentret medan elva ledamöter hellre vill bevara byskolorna.

Enligt Ahlberg kan kostnaderna landa på ungefär 12,6 miljoner euro i stället för det beräknade 11 miljoner euro. Ahlberg tar inte ställning till ifall det här kan innebära att projektet läggs på is, men det finns också andra alternativ för att få kostnaderna ner.

- Det är ju inte riktigt optimalt att det kommer i en sådan här skarv mellan ett gammalt och ett nytt fullmäktige, men det enklaste alternativet är att man tar del av den här nya summan och godkänner den. Sedan har vi vissa andra beräkningar om vad det skulle kunna sparas in med, att till exempel lämna bilblioteket utanför det här projektet i det här skedet.

- Det här har då andra slags konsekvenser, det är ju klart att summamässigt så är det en inbesparing, men då får vi inte ett medborgartorg i lärcentret med elever och biblioteksbesökare och jättebra utrymmen för evenemang på kvällarna. Så man måste väga då ifall man vill lämna bort den biten i så fall.

Driftskostnaderna påverkas inte

Orsakerna till att kostnaderna blivit högre är enligt Ahlberg det förhöjda byggnadskostnadsindexet och att lärarkåren velat ha främst vanliga klassrum, vilket förstorat byggnaden lite grann. Men driftkostnaderna borde inte påverkas av det här.

- Då när vi har gjort beräkningarna på driften så har vi använt ungefär rätt summa, så vi har inte gått enligt det som är i budgetboken. Driftskostnaderna borde inte påverkas så mycket av det här.

Först ska kommunstyrelsen ta ställning till tillägganslag och sedan går frågan vidare till det nya fullmäktige.

Projektet ska enligt planerna starta i sommar med en tillbyggnad på 2673 m2. Renoveringen av de befintliga utrymmena börjar då tillbyggnaden är färdig. Det är meningen att eleverna ska flytta in hösten 2019.

Diskussion om artikeln