Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Människorättsdomstol: Ryssland borde ha gjort mer för att förhindra gisslandramat i Beslan

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 16:27.
Anhöriga minns terrordramat i Beslan 2004 i den attackerade skolans ruiner.
Bildtext Minnescermoni vid skolan i Beslan
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ryssland vidtog inte tillräckliga åtgärder för att förhindra gisslandramat i Beslan år 2004 där över 330 människor dödades. Det slår den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter fast.

Tjetjenska separatister tog över tusen människor som gisslan i en skola i staden Beslan i Nordossetien i södra Ryssland den första september 2004.

Trots att de ryska myndigheter hade fått information om att en terrorattack planerades så gjorde de inte tillräckligt för att stoppa den, enligt domstolen.

Myndigheterna hade fått specifik information om att en attack planerades mot en läroinrättning i området. Men säkerheten hade inte skärpts och varken skolan eller allmänheten hade varnats.

Det är över 400 överlevande och anhöriga till offren som har fört saken till den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

800 barn bland gisslan

Separatisterna stormade skolan mitt under en ceremoni där man firade att skolåret inleddes.

De riggade skolans gymnastiksal med sprängämnen och tvingade in gisslan i salen. Bland gisslan fanns kring 800 barn.

Separatisterna krävde att ryska trupper skulle dra sig ur det krigsdrabbade Tjetjenien.

Gisslandramat pågick i tre dagar och tog slut när ryska säkerhetstrupper stormade skolbyggnaden. Enligt överlevande använde trupperna överdrivet våld.

Ryska myndigheter har kritiserats skarpt

De ryska myndigheterna har kritiserats hårt för den katastrofala utveckling som dramat fick.

Under tumultet som utbröt när byggnaden stormades lyckades gisslantagare ta sig ut ur byggnaden och enligt uppgift hade civila som hade beväpnat sig också deltagit i stormningen.

Enligt den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter använde de ryska trupperna sig också av tunga vapen, som granatkastare, vilket bidrog till det stora antalet döda.

Domstolen ålägger Ryssland att betala över tre miljoner euro i ersättning till de överlevande och anhöriga.

Ryssland kritserar i skarpa ordalag domstolens beslut. Enligt Kreml är det oacceptabelt och det ryska justitieministeriet meddelar att man tänker överklaga domen.

Den enda av gisslantagarna som veterligen överlevde dramat, Nurpasji Kulajev, dömdes den 26 maj 2006 till livstids fängelse för mord, terrorism och kidnappning.

Den tjetjenske separatistledaren Sjamil Basajev tog senare på sig ansvaret för gisslantagningen.

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln