Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inhemska gitarrer är trendiga

Från 2017
Uppdaterad 17.04.2017 11:08.
Tre elgitarrer på rad.
Bildtext Tre gitarrer byggda av Jussi Ala-Kuha.
Bild: Yle/ Tuomo Rintamaa

Det går bra för de inhemska gitarrbyggarna. I dag försörjer sig runt 150 gitarrbyggare på sitt hantverk. Det finns efterfrågan på Finländska gitarrer runtom i världen.

Ännu på 1980- talet var importen och exporten av instrument i balans berättar Rauno Nieminen som är doktor i musik. Efter det har instrumenttillverkningen i större skala flyttat utomlands till länder med billigare arbetskraft. Numera är cirka 90 procent av instrumenten importerade.

Å andra sidan har instrumentmakarutbildningen som startade i Ikalis 1984 utbildat många gitarrbyggare. Enligt Nieminen finns det omkring 150 gitarrmakare i Finland i dag. Om man räknar in konstruktörer av andra instrument finns det över 200 instrumentbyggare.

Och gitarrerna stannar inte bara kvar i Finland. Det finns ett tiotal Finländska gitarrbyggare inom den internationella toppen.

- Tiotals eller till och med hundratals toppgitarrister spelar på finländska gitarrer. Med hjälp av nätet hittar man också nya och överraskande marknader, säger Nieminen.

Tauno Nieminen, doktor i musik, inspekterar en gitarr.
Bildtext Rauno Nieminen.
Bild: Yle/ Tuomo Rintamaa

Den inhemska björken har ett gott rykte

Juha Ruokangas är en framgångsrik gitarrmakare. Ruokangas gitarrmakeri sysselsätter förutom Juha själv fyra gitarrbyggare.

Den inhemska björken har ett gott rykte och det här ger fart åt framgången utomlands eftersom användandet av de tropiska träslagen har begränsats, i gitarrbyggandet.

Ruokangas säger att det till och med finns en trend med närproducerade gitarrer. Och man har utvecklat en kvalitetssystem för den inhemska flambjörken.

- Gitarrer som har tillverkats av inhemsk björk får man också ett väldigt bra pris för, säger Ruokangas.

Ruokangas är ordförande i Suomen Soitinrakentajien kilta (gillet för inhemska instrumentbyggare) och är medlem i det europeiska gitarrmakarföreningens styrelse, European Guitar Builders.

- Vi har haft ett gemensamt projekt med tre europeiska gitarrmakarskolor där vi testade gitarrer byggda av tropiska trädslag och sådana som byggts av inhemsk björk. Folk märkte egentligen ingen skillnad i klangen. Vi hittar nog bra trädmaterial här hos oss med andra ord, säger Rauno Nieminen.

Jussi Ala-Kuha hörde till pionjärerna i Finland

En av pionjärerna inom inhemskt gitarrbygge var Jussi Ala-Kuha från Töysä som dog 2007. På en utställning i Alavo har över 150 av hans gitarrer samlats.

Sina första elgitarrer tillverkade Ala-Kuha på 1970-talet. En av de gitarrer som han byggt används av artisten Jani Wickholm.

- Till en av gitarrerna som jag använder använde han en rutten björk som hade fällts vid ett äldreboende i Töysä, där jag i tiderna hade min studio. Av den björken tillverkade han locket till gitarren och det är en jävligt snygg gitarr, säger Wickholm.

Rauno Nieminen dokumenterar alla gitarrer som är med på utställningen i Alavo. Enligt honom uppskattas Ala-Kuhas gitarrer fortfarande.

- Folk håller fortfarande fast vid de här instrumenten, säger Nieminen.

Yle Pohjanmaa/ Tuomo Rintamaa översättning av Malin Hulkki.

Korrigering 17.4 kl. 11.05: Juha Ruokangas namn korrigerades.

Diskussion om artikeln