Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Planering, jämlikhet och pappor i offentligheten kan sporra nativiteten

Från 2017
Uppdaterad 13.04.2017 15:42.
Tulpaner.
Bildtext Det behövs mer än blommor och bin då man vill sporra den finländska nativiteten. Jämlikhet, förebilder och en diskussion om olika sätt att vara förälder på är bra begrepp att få med i debatten, tycker forskare Anna Rotkirch..
Bild: Ulrica Fagerström

Nativiteten sjunker i Finland för sjätte året i rad.
- Dramatiskt. Och överraskande att det gått så snabbt, säger forskningsprofessor Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet.

- Den stora grejen som händer är att de unga som vill ha barn skjuter upp det. Och det är en form av finsk roulette. En del kommer att hinna få de barn de önskar fast de börjar sent, andra gör det inte, säger Rotkirch.

Anna Rotkirch.
Bildtext Forskningsprofessor Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet.
Bild: Yle/Anna Savonius

Topp tre

Det finns främst tre orsaker till att folk som i princip vill ha barn skjuter upp beslutet: Den rätta partnern saknas, man vill göra andra intressanta saker först samt att man väntar på ökad säkerhet gällande jobb och ekonomi.

Minskad nativitet och i synnerhet då oönskad barnlöshet är ändå mer ett individuellt problem än ett samhälleligt i betydelsen “brist på skattebetalare”.

- I Finland gör man ofta en konstig association - då man talar om sjunkande nativitet så börjar alla genast tala om den åldrande befolkningen och den snedvridna befolkningsstrukturen. Men det är ett problem vi har nu och det löser vi inte genom barn som föds nu utan snarare genom immigration.

- Om man vill och kan få barn så gör man ju det för själva livet, för välbefinnandet och de sociala relationerna i vardagen.

Men det att unga vuxna vill ha barn men inte hinner få det oroar nog Befolkningsförbundet. De siffrorna är höga och växande och Anna Rotkirch efterlyser mer debatt och diskussion om de privata valen.

- Om ambivalensen som folk har. Om att hitta lösningar som stöder och fungerar för folk individuellt.

Hand i hand
Bild: Yle / Erkki Suonio

Samhället kan uppmuntra jämlikhet

- En konkret sak är ett jämlikt föräldraskap, att minnas att det är både mammorna och papporna som blir föräldrar då barnet föds.

Rotkirch efterlyser en bred jämlikhetsdebatt som kunde börja redan i skolorna.

Dagens unga vuxna är inte alls så självklart jämställda, har Anna Rotkirch ha märkt i färska forskningsintervjuer.

- Det finns inte ens en förväntan på att dela jämlikt på föräldraskapet. I synnerhet unga kvinnor utgår från att det är de som stannar hemma och att det är deras karriär som påverkas mest.

För att stöda jämlikheten behövs det fler offentliga pappor.

- Vi frågade de unga männen i en undersökning om de har förebilder. Och en del hade sina egna pappor men det saknades exempel från offentligheten. En sa Barack Obama och han är nu kanske inte mest känd för att vara pappa. Så förebilder behövs.

Bild: Pekka Sipilä/ Yle

Moderna föräldrar stränga - mot sig själva

En orsak till att en del unga vuxna skjuter upp familjebildningen är att de upplever att de behöver göra allt möjligt annat innan de koncentrerar sig på barn, för att de sen ämnar vara föräldrar till 300 procent.

Det här är en tydlig röd tråd i en kommande undersökning som Befolkningsförbundet publicerar i höst.

- Det är ju bra med tanke på de kommande barnen. Men det är lite strängt tänkt att man inte längre kan göra egna saker. Man kan ju vara förälder också på andra sätt.

Det går att göra flera saker samtidigt.

- Precis som du kan välja klädmode och hobbyn så kan du välja på vilket sätt du vill vara förälder. Om du inte vill ge upp dina andra intressen så kan du försöka planera ditt liv så du får stöd från olika håll. Det går att vara förälder på många olika sätt.

Lyssna på radiointervju med Anna Rotkirch

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln