Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kan du förbjuda din granne att röka hemma - men det är inte lätt

Från 2017
Uppdaterad 16.04.2017 14:42.
En man röker en hemrullad cigarrett.
Bildtext En man röker en hemrullad cigarrett.
Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Det kan gå relativt enkelt för ett husbolag att förbjuda rökning på balkonger - men att utfärda ett förbud mot rökning inomhus kräver noggrann bevisföring.

Den nya tobakslagen som trädde i kraft i fjol ger husbolagen rätt att hos kommunen ansöka om förbud mot rökning inomhus, men ett förbud kan utfärdas bara om det inte med "skäliga metoder" går att förhindra att röken sprider sig till andra delar av huset.

De här metoderna omfattar enligt lagen en reparation eller ändring av själva huskonstruktionen, som gör att röken inte sprider sig.

En styrelse i ett husbolag, som vill förbjuda rökning inomhus, måste göra en skriftlig utredning om varför ett rökförbud är den enda möjliga utvägen.

Bevis behövs för att inga andra metoder biter

Trappuppgången i Svenska gården
Bildtext Luktar det rök i din trappa?
Bild: Yle/Lotta Sundström

Husbolaget måste bevisa att det är tekniskt sett omöjligt att till en skälig kostnad göra sådana ändringar som krävs för att inte röken ska sprida sig. Det är sedan kommunen som avgör vad som är skäligt och inte skäligt.

Det är också viktigt att bostadsinnehavaren - alltså hen som röker - hörs innan processen sätts i gång. Hen ska ges chans att själv vidta nödvändiga åtgärder, heter det i lagen.

Enligt Päivi Vepsäläinen, som är miljöinspektör på Helsingfors miljöcentral, ska husbolagen bara i undantagsfall tillgripa förbud.

- Först ska man utreda om rökproblemen kan åtgärdas med enkla och sedvanliga metoder, som att se över och justera luftkonditioneringen, säger hon.

Lätt förbjuda rökning på balkongen

Det krävs inte mycket av husbolaget för att sätta stopp för rökning på balkongen - det räcker med att påvisa att röken stör andra invånare. Tidigare måste man bevisa att röken utgjorde en hälsorisk för andra.

Husbolaget kan ändå få vänta länge på ett beslut från kommunens sida. Ansökningsprocessen kan ta upp till åtta månader, och kosta husbolaget en del.

Därför har inte särskilt många förbud trätt i kraft ännu.

Men de som använder sig av elektroniska cigarretter kan blossa på ett tag till. Rätten att förbjuda tobaksrökning på balkonger och i lägenheter gäller inte den typen av rökning.

En hand håller i en elektonisk cigarett.
Bildtext E-cigarretter går fortfarande an
Bild: EPA / Robin Utrecht

Så här säger lagen:
Den nya tobakslagen ger fastighetsbolagen en möjlighet att ansöka om rökförbud på balkonger och övriga utomhusområden, såsom terrasser. Den kommunala myndigheten kan meddela rökförbud, om det är möjligt att rök på grund av konstruktionerna eller andra omständigheter annars än i undantagsfall sprider sig t.ex. från en balkong till en annan. Att röken sprider sig räcker för att meddela rökförbud, och sanitär olägenhet behöver inte bevisas, till skillnad från vad som anges i den nuvarande hälsoskyddslagen. Under striktare förutsättningar är det också möjligt att ingripa i situationen, om röken sprider sig från en lägenhet till en annan via konstruktionerna. / Soc.min.

Diskussion om artikeln