Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cronberg: Ett misstag kan tända gnistan som leder till krig på Koreanska halvön

Från 2017
Uppdaterad 14.04.2017 13:36.
Tarja Cronberg är freds- och konfliktforskare vid Sipri.
Bildtext Tarja Cronberg är freds- och konfliktforskare. Hon är bekymrad över läget på Koreahalvön.
Bild: Yle/Jonna Nupponen

Freds- och konfliktforskaren Tarja Cronberg är bekymrad över att det inte förs några förhandlingar för att förhindra en konflikt med Nordkorea.

– Det finns över huvud taget inga förhandlingsbord där parterna i konflikten samlas och kunde diskutera, beklagar Cronberg.

Den tidigare gröna politikern Cronberg har återvänt till sitt gamla yrke, det vill säga forskare i freds- och konfliktforskning. Hon är kopplad till Sipri, det internationella fredsforskningsinstitutet i Stockholm.

– Det som är väldigt besvärligt är att den här konflikten kan eskalera utan att det finns något som stoppar den, säger Cronberg.

Hon tror inte att någon, varken amerikanerna eller någon annan, är intresserad av en militär konflikt.

– Men det som är risken här är den kan uppstå på grund av att det inte finns möjligheter att mötas och diskutera, befarar Cronberg.

Kim Il-Sungs 105-årsdag firas med nordkoreansk provsprängning

Nu vill bägge sidor demonstrera sin makt. Nordkorea planerar att genomföra en atomprovsprängning på påskaftonen. Det sker för att markera att det gått 105 år sedan den nordkoreanske statens grundare Kim Il-Sung föddes.

Samtidigt är amerikanska hangarfartyg på väg mot Koreahalvön. Sydkorea håller på att bygga upp sitt missilförsvar.

– Det eskalerar hela tiden och de enda bromsarna är Japan och Sydkorea för det är de som skulle lida mest om det uppstår en konflikt.

Cronberg menar att Nordkorea på sikt kan hota USA med sina missiler.

– Det är därför det är så viktigt för amerikanerna, det är inte bara för att Nordkorea kan hota Sydkorea och Japan utan för att de inom några år kan utgöra ett atomvapenhot mot USA, tror Cronberg.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un inspekterade trupper tidigare i april.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un inspekterade trupper tidigare i april.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hon tror att det råder en terror- eller skräckbalans, men om konflikten eskaleras som den har gjort hittills finns det risk för olyckor.

– Det behövs ju inte så mycket för att gnistan ska tändas, varnar Cronberg.

Freds- och konfliktforskaren tror inte att det kan leda till ett tredje världskrig, men däremot en regional konflikt där såväl Nord- som Sydkorea drabbas av förödelse.

Trump har behov av att visa att hans relationer till Ryssland inte är så nära som de här utredningarna som görs i USA antyder.

― Tarja Cronberg, freds- och konfliktforskare.

– Jag tror inte det blir aktuellt med en atomvapenkonflikt, jag tror inte Nordkorea har kommit tillräckligt långt för att kunna genomföra det. Men de kan angripa Seoul (Sydkoreas huvudstad) och möjligtvis också Japan om USA tar ett första steg.

Cronberg understryker Kinas roll i konflikten. Kina kan vara berett att gå med oljesanktioner mot Nordkorea. Kinas ledare Xi diskuterade Nordkorea då han besökte sin amerikanske kollega Trump i Florida förra veckan.

– För kinesernas vidkommande är det ett problem om det bryter ut ett krig och det uppstår kaos. Det kunde i slutändan leda till ett återförenat Korea där USA har stort inflytande och det skulle vara besvärligt för Kina, tror Cronberg.

Den amerikanske presidenten Donald Trump sade i går att USA vill ha hårdare ekonomiska sanktioner mot Nordkorea. Det kan handla om ett oljeembargo, förbud mot nordkoreansk flygtrafik, stopp för nordkoreanska fraktfartyg och straff mot kinesiska banker som handlar med Nordkorea.

Trump har behov av att ta avstånd från Ryssland

Trump sade också att relationerna mellan USA och Ryssland är särskilt kyliga.

– Just nu kommer vi inte alls överens med Ryssland. Det kan hända att relationen med Ryssland är sämre än någonsin tidigare. Det här har byggts upp under en längre tid, men vi får se vad som händer, sade Trump.

Freds- och konfliktforskaren Tarja Cronberg tror inte att de rysk-amerikanska relationerna är så dåliga som Trump försöker påskina.

Den amerikanska bombningen av en flygvapenbas i Syrien har enligt Cronberg främst en symbolisk betydelse.

– President Trump har behov att ta avstånd från Obamas politik. Det lyckades inte med Obamacare (hälsovårdsreformen), men nu har det lyckats i Syrien.

Genom att bomba ett flygfält kunde Trump visa att politiken är annorlunda i förhållande till Syrien än under Obamas tid.

Den amerikanske presidenten Trump säger att relationen till Ryssland kanske är sämre än någonsin.
Bildtext Den amerikanske presidenten Trump säger att relationen till Ryssland kanske är sämre än någonsin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssarna togs på sängen av det det amerikanska angreppet mot Syrien

– För det andra tror jag att han har behov av att visa att hans relationer till Ryssland inte är så nära som de här utredningarna som görs i USA antyder. Han har på ett symboliskt plan behov av att visa att han inte är Rysslands vän, tror Cronberg.

Hon ser det som märkligt att han under kampanjen var väldigt vänligt inställd till Ryssland och hans utrikesminister Rex Tillerson är en gammal vän till Putin.

Cronberg tror också att Trump har reagerat på användningen av kemiska vapen, något som det internationella samfundet alltid har fördömt. Men det är svårt att bedöma om relationen mellan USA och Ryssland på allvar är dålig.

– Det är väldigt svårt att bedöma hur allvarligt det här är, jag tror att han (Trump) har behov av att visa att förhållandet inte är bra. Men om det är långvarigt och bestående är väldigt svårt att säga, säger freds- och konfliktforskaren Tarja Cronberg.

Så det kan vara någon form av spel för gallerierna?

– Alla hade en förväntning, eller många, hade en förväntning om att om han hade så goda relationer till Ryssland som det verkade att någon form av avtal om vapenvila i Syrien skulle vara aktuellt. Men ett militärt angrepp har överraskat ryssarna, säger Cronberg.

Hur långvarigt det här blir beror också på den amerikanska inrikespolitiken.

– Trump har prövat på avledningsmanövrer kring utredningarna hans kontakter med ryssarna, men nu har han på det världspolitiska planet visat att han kan agera med makt, anser freds- och konfliktforskaren Tarja Cronberg till Svenska Yle Nyheter.

Diskussion om artikeln