Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En del veterinärer bryter mot lagen

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 20:01.
ESBL-bakterier i mikroskop
Bildtext Resistenta ESBL-bakterier smittar både djur och mänskor
Bild: EPA/Manfred Rohde

Åtta veterinärkliniker i Finland har beställt över 3 000 doser av en antibiotika som inte borde användas för djur annat än i undantagsfall. Preparatet driver fram ökad antibiotikaresistens.

Finland fick en strängare förordning om djurmedicinering 2014. Det innebär att preparat med vissa antibiotika får ges till djur bara om det inte finns någon annan effektiv antibiotika.

Veterinären ska dessutom ta labbprov och göra resistensbedömning innan preparatet sätts in.

Det handlar om några bredspektriga antibiotika som borde reserveras för vård av mänskor. Man får också ge dem till djur med allvarliga infektioner som en sista utväg om annan antibiotika inte hjälper.

Ju mera de här reservantibiotika används, desto snabbare drivs resistensutvecklingen framåt.

Evira har bett veterinärerna om förklaring

Henriette Helin-Soilevaara är överinspektör på Evira. Hon har ansvar för att övervaka djurmedicinering.

Helin-Soilevaara har bett om förklaring av tio veterinärkliniker som har skaffat mest av en sorts reservantibiotika: tredje generationens cefalosporiner i injektionsform. Åtta av de här klinikerna sköter sällskapsdjur. Alla är små kliniker och de ligger runtom i Finland.

De nio veterinärer som har skött smådjur på de här klinikerna har tillsammans skaffat doser av antibiotikan som räcker till över 3 000 smådjur.

Henriette Helin-Soilevaara är inte nöjd med veterinärernas förklaringar. Hon konstaterar att de har brutit mot lagen.

– Ingen av av dem hade gjort resistensbestämningar innan de satte in antibiotikan. Och ingen av dem hade konstaterat att just det här preparatet var det enda alternativet för att vårda djuret, säger Helin-Soilevaara.

Om de här åtta klinikerna har beställt 3 000 doser reservantibiotika, hur många har då alla 200 kliniker som sköter smådjur i Finland beställt?

– De åtta är bara toppen av isberget. Men hur många doser som sålts i Finland kan vi inte berätta, det anses vara en affärshemlighet, säger Helin-Soilevaara.

Henriette Helin-Soilevaara övervakar medicinering av djur på Evira.
Bildtext Henriette Helin-Soilevaara övervakar medicinering av djur på Evira.
Bild: YLE/Taisto Lapila.

Så här förklarar veterinärerna sig

Spotlight bad att få uppgifter om de här veterinärerna av Evira. Vi väljer att inte publicera deras namn, men har läst deras förklaringar och ringt upp dem som har beställt mest.

En äldre veterinär i Helsingfors har beställt 750 doser för smådjur. Hon har hållit klinik i Helsingfors men har nyligen gått i pension.

När Spotlight kontaktar veterinären säger hon att preparatet är kundvänligt.

– Det är bekvämt för djurägaren och djuret med en enda spruta i stället för piller som ska tas i många dagar, säger hon.

"Jag gav preparatet till djur om jag misstänkte eller visste att ägaren inte klarar av att ge piller till djuret" skriver den här veterinären till Evira.

En annan veterinär på samma lilla veterinärklinik har beställt 275 doser av preparatet. Det innebär att två veterinärer vid samma klinik har skaffat en tredjedel av de 3000 doser som vi granskar här.

”I ärlighetens namn erkänner jag att jag har använt preparatet utan eftertanke" säger den här veterinären till Evira. Hon lovar att ändra sitt beteende.

Hon vill inte diskutera saken med Svenska Yle.

En stadsveterinär på en mindre ort i Satakunta har beställt näst mest av preparatet i Finland.

– Jag har väldigt många patienter och många katter är halvvilda eller vilda och kommer inte in för att äta eller ta piller. Men nu har jag slutat använda de här sprutorna, jag måste hitta på andra lösningar, säger veterinären till Spotlight.

Hon meddelar Evira att hon också har gett sprutor till hundar som inte vill äta antibiotika. Hon började använda preparatet när det kom ut på marknaden och insåg inte hur det skilde sig från övriga cefalosporiner.

"Sällskapsdjur rör sig på samma golv där våra småbarn kryper", säger Katariina Thomson. Vissa resistenta bakterier smittar mellan djur och mänskor.
Bildtext Sällskapdsjur lever i nära kontakt med mänskor.
Bild: Henriette Helin-Soilevaara

Inte hållbara argument

Henriette Helin-Soilevaara säger att djurägare måste ta ansvar för sina djur.
– Att djurägaren inte klarar av att ge medicin till ett djur är inte orsak nog att ge reservmedicin. Den som skaffar ett djur måste bereda sig på att djuret blir sjukt och behöver medicin. Ägaren måste lära djuret äta piller, säger Helin-Soilevaara.

"Det står på bipacksedeln att man borde göra resistensbestämning – inte att man måste göra det” svarar en äldre veterinär som redan har fyllt 60 och verkar i Mellersta Österbotten. Han har använt preparatet mot svåra hudinfektioner på hundar och gett djuren flera sprutor efter varandra.

Svenska Yle lyckas inte nå honom för en kommentar. Vi får inte heller svar av två veterinärer i norra Österbotten trots upprepade ringbud till kliniken.

Vad blir det för påföljder för de här veterinärerna?

– Vår behandling av ärendet är på hälft. De kan få en anmärkning, och sker det på nytt kan de få en varning som syns i 10 år i veterinärregistret. Om de ändå fortsätter att ordinera antibiotika på det här sättet kan myndigheterna dra in deras tillstånd antingen tillfälligt eller permanent, säger Helin-Soilevaara.

Yngre veterinärer försiktigare med antibiotika

Många av de veterinärer som har använt cefalosporinpreparatet fel är äldre, över hälften av dem är kring 60.

– Yngre veterinärer ordinerar mindre antibiotika än äldre, säger länsveterinär Tapani Parviainen vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Han gör årligen tio besök till veterinärkliniker i södra Finland.

Parviainen får medhåll av en kollega från Sverige, Magdalena Bostedt som är länsveterinär i Västerås.

– Yngre veterinärer är ofta noggrannare och varsammare, säger hon.

Sverige är restriktivare

I Sverige har veterinärer arbetat aktivt för vårda hundars och katters infektioner utan antibiotika. De har fått stöd av myndigheterna och lyckats minska antibiotikabruket med hälften på tio år. Sverige har kommit längre än Finland med att minska på bruket av fluorokinoloner, som är en annan reservantibiotika.

Sällskapsdjur i Finland äter dubbelt så mycket antibiotika som sällskapsdjur i Sverige.

Ett hundliv med antibiotika - Spela upp på Arenan

Spotlight Ett hundliv med antibiotika sänds tisdag 18.4 klockan 20 i Yle Fem.

Läs också:

Vi ger för mycket antibiotika till hundar

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln