Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora förändringar i Kirmes program: "Jag vill kämpa om medalj i EM"

Från 2017
Oskar Kirmes.
Bildtext Oskar Kirmes är det intressantaste namnet i Finlands EM-lag.
Bild: Lehtikuva

Oskar Kirmes officiella målsättning i gymnastik-EM är att ta sig till final. Det blir ändå inte oklart att den 21-årige olympiern egentligen siktar på medalj.

Förra sommaren blev Oskar Kirmes den första finländska herren på 44 år som tävlade i artistiskt gymnastik i OS. Genast efter Rio väntade ändå en vristoperation vilket betydde en lugn start på den nya olympiaden då foten var i paket i sex veckor.

– Direkt efter Rio ville jag ha lite semester så i början kändes det ganska skönt att vara ledig. Men efter bara några dagar började jag tänka att helvete jag vill tillbaka och träna. Jag såg folk lägga ut bilder och videor på då de tränar så den där andra veckan kändes det ganska jobbigt att bara ligga hemma och se på Netflix och sånt.

Efter nyår kunde Kirmes igen börja träna för fullt. Även om det gått helt enligt planerna så har skadan ändå lämnat sina spår.

– Jag är fortfarande lite rädd när jag kör vissa av de svårare övningarna. Det gäller att värma upp ordentligt även om foten är okej, det är mest i huvudet som det sitter nu.

Svårare serier ännu osäkra

På onsdagen inleds gymnastik-EM i Rumänien dit Finland skickar åtta idrottare. För Kirmes blir det hans första mångkamp sedan OS i Rio och han säger att han känner sig redo även om det ännu finns saker som han måste slipa på.

– Jag räknade att jag har åtta nya övningar i alla sex redskap. Det är ganska mycket på ett halvår, speciellt då jag inte har kunnat träna för fullt på grund av foten. Så det är ganska osäkra serier ännu men någon gång måste man bara ta det där lyftet och börja göra svåra serier för att verkligen kunna kämpa om bra placeringar på VM, OS och EM.

– På träningarna de senaste veckorna har det känts bra. I de två världscuper som jag tävlat har det gått lite sämre och jag har inte klarat av riktigt alla serier ännu. Men det börjar kännas bättre och säkrare hela tiden. Det blir nog bra.

Drömmer om medalj

På onsdagen inleds tävlingarna med kval. Kirmes minimimålsättning är att ta sig vidare till final. För två år sedan var han nia i EM.

– Jag har ännu inte vunnit någon medalj, min bästa placering är nia för två år sedan. Det är viktiga tävlingar och jag vill kämpa om medalj nu.

Känns det realistiskt?

– Kanske inte riktigt ännu på det här EM, men i framtiden jo. Det är svårt att säga var jag ligger då det är många som gör mycket nytt. Nuförtiden måste man ha en dubbelvolt i fristående och jag har aldrig gjort en dubbelvolt förut, jag har aldrig klarat av den med skruvar. Så vi får se, det är kanske det som oroar mig mest just nu. Men jag har en dubbelvolt framåt som jag klarar bra.

– Men det ska i alla fall bli finalplats i mångkamp, det är mitt mål.

Diskussion om artikeln