Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

EBU: Ryssland deltar inte i Eurovision Song Contest

Från 2017
Julia Samojlova, Rysslands representant i Eurovisionen som bannlystes från Ukraina
Bildtext Julia Samojlova.
Bild: /All Over Press

Ryssland kommer inte att delta i Eurovision Song Contest 2017. Det bekräftar EBU på sin hemsida.

Den av Ryssland utvalda representanten Julia Samojlova har inte fått tillstånd att resa till Ukraina för att delta i tävlingen, trots EBU:s försök att hitta en lösning till konflikten.

EBU gav till slut två alternativ för att lösa situationen och tillåta Ryssland att delta, trots att Samojlova inte kan vara på plats i Kiev.

Alternativen var att antingen delta via satellitlänk eller att byta artist. EBU konstaterar i sitt pressmeddelande att Ryssland inte nappat på något av alternativen, och därför kommer Ryssland inte att delta i ESC i år.

- Vi fördömer starkt de ukrainska myndigheternas beslut att hindra Julia Samojlova från att resa, eftersom vi upplever att det urholkar Eurovision Song Contests integritet och opolitiska natur, samt dess uppdrag att föra samma alla nationer i en vänskaplig tävling, säger Frank Dieter Freiling, ordförande för Eurovisionens referensgrupp.

Freiling tillägger att förberedelserna inför tävlingen, som ordnas i Kiev i maj, ändå fortskrider normalt.

Julia Samojlovas inreseförbud gäller i tre år. Orsaken till inreseförbudet uppges vara att hon uppträtt på den ockuperade Krimhalvön sommaren 2015.

Källor: EBU, Yle

Diskussion om artikeln