Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska polisen tillbaka i ruta ett med bombmysterium på fotbollsbuss

Från 2017
Uppdaterad 14.04.2017 09:23.
EPA/SASCHA STEINBACH
Bildtext Tyska poliser övervakar utanför stadion där matchen mellan fotbollslagen Borussia Dortmund och AS Monaco ska spelas.
Bild: Tyska poliser övervakar utanför stadion där matchen mellan fotbollslagen Borussia Dortmund och AS Monaco ska spelas.

I Tyskland ökar förvirringen efter bombattentatet mot fotbollslaget Borussia Dortmunds buss. De tre brev som polisen hittade på platsen är förbryllande och polisen säger att de två tidigare huvudmisstänkta inte har haft något med dådet att göra.

Polisutredningen av attacken mot fotbollslaget Dortmunds buss i tisdags är tillbaka i ruta ett. Polisen meddelade i går att de två huvudmisstänkta inte har något med attentatet att göra.

Den ena släpps på fri fot, men den andra dras inför rätta för misstankar om ett annat brott. Han anklagas för att ha stridit för terrorgruppen IS i Irak och därefter haft löpande kontakt med IS-medlemmar.

Enligt tidningen Bild trodde polisen att den ene av de misstänkta skulle ha gömt sprängämnen i sin lägenhet, men då polisen undersökte lägenheten hittade man ingenting.

Utredarna för Dortmunddådet är inte ens längre säkra på att att dådet har islamistisk bakgrund.

Tre mystiska brev

Ett splittrat fönster i Dortmunds spelarbuss.
Bildtext Dortmunds spelarbuss hade splittrade fönster efter attacken.
Bild: All Over Press

De tre brev som hittades på platsen skapar också förvirring. Enligt breven med samma innehåll kräver islamister att Tyskland drar bort sina Tornado-jaktplan och att USA:s flygbas Ramstein i Tyskland ska stängas.

Brevet hade också ett speciellt tillägg om att alla "feltroende skådespelare, sångare, idrottsmän och kända personer i Tyskland och andra korsfararländer står på IS mordlista" tills kraven uppfylls.

Enligt uppgifter i tidningen der Spiegel är brevet inte alls terrororganisationen IS stil. Brevet saknar signalement av IS.

Terrororganisationen brukar dessutom inte skriva brev och inte ställa så tydliga krav.

Opålitlig bekännelse

På den tyska webbsidan Indymedia uppenbarande sig också en bekännelse, men polisen betecknar den som mycket opålitlig. Enligt bekännelsen är orsaken till attacken Borussia Dortmunds politik och att fotbollslaget inte har gjort tillräckligt för att ta avstånd från rasism, nazism ochj ytterhögern.

Polisen tar inte bekännelsen på allvar eftersom den är så opålitlig.

Kan också handla om fotbollssupportrar, högerextremister eller utpressare

Dortmund kämpade tappert mot Real Madrid men blev utslaget.
Bildtext Hela laget och dess personal har varit chockade efter attentatet.
Bild: EPA / Federico Gambarini

Den tyska statliga polisens Dieter Schuermann medgav att det inte finns några starka ledtrådar. Enligt polisen kan det också handla om våldsamma fotbollssupportrar, högerextremister eller utpressare.

- Vi letar efter personer som är redo att döda,sade han till nyhetsbyrån DPA.

De tre explosionerna i tisdags skadade Dortmunds spanska spelare Marc Bartra och en polisman. Bomberna som innehöll metallbitar detonerade några minuter efter att bussen åkt iväg mot kvällens match.

Matchen inhiberades och kvartsfinalen spelades istället en dag senare inför en publikfylld stadion med starkt säkerhetspådrag. Dortmunds spelare och personal har varit svårt chockade efter attacken.

Källor: AFP, APT, Spiegel Online, Yle

Diskussion om artikeln