Evakuering av 30 000 civila i fyra belägrade städer i Syrien har inletts.
Den kontroversiella evakueringen av över 30 000 civila i två belägrade shiamuslimska och två sunnimuslimska städer har inletts enligt ett avtal mellan rebeller och regeringen.
Minst ett 60-tal bussar fulla med civila lämnade i morse de shiamuslimska städerna Fuaa och Kefraya i provinsen Idlib som till största delen kontrolleras av rebeller.
Samtidigt startade ett 60-tal bussar med civila från den sunnimuslimska staden Madaya nära Damaskus medan evakueringen av invånarna i staden Zabadani inleds senast i kväll.
- Vi har just lämnat staden, omkring 2200 personer i 65 bussar, berättade Amjad al-Maleh i Madaya som har belägras av regeringsstyrkor nära Damaskus sedan år 2015.
Alla fyra städer har belägrats i flera år av antingen rebeller eller regeringen.
Uppgifterna som kommer från det Syriska människorättsobservatoriet har inte ännu bekräftats officiellt.
30 000 omplaceras
Totalt skall över 30 000 civila omplaceras under de två följande månaderna enligt avtalet.
16 000 av dem åker från Fuaa och Kefraya till regeringskontollerade områden i Aleppo, Latakia eller Damaskus.
President Bashar al-Assads regering har under den den senaste tiden kommit överens om flera liknande folkförflyttningar på en rad orter i Syrien som nyligen i Homs och i östra Aleppo i december.
Oppositionen och internationella människorättsorganisationer har ofta varit kritiska eftersom det betraktas som påtvingad etnisk och religiös rensning som används för att skapa bestående demografiska förändringar.
Rebellerna är särskilt kritiska mot att de flesta sunnimuslimer förflyttas till den rebellkontrollerade provinsen Idlib, som därefter har utsatts för häftiga flygbombningar.
Åt råttor och insekter
Invånarna i Madaya och Zabadani säger ändå att de inte har något annat val eftersom omständigheterna i deras städer var så katastrofala att de inte längre kunder uthärda belägringen.
Matbristen var akut och invånarna tvingades till slut äta allt som de kom över, till och med insekter och råttor, berättar lokala hälsovårdare.
Vittnesmål om de gruvliga förhållanden i belägrade städer som Madaya och Zabadani har i varje fall ökat trycket på organisationer som FN och Röda korset att underlätta invånarnas lidanden.
FN har inte gått med på att övervaka den här evakueringen utan det sköts av den regeringskontrollerade Syriska röda halvmånen.
Källor: AP, Reuters Afp, Yle