Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Operarecension: Från jordiskt mörker till gudomligt ljus

Från 2017
Foto från Only the sound remains på Finlands nationalopera.
Bildtext En midnattsritual. Davone Tines som munken Gyōkei i Only the Sound Remains.
Bild: Heikki Tuuli

Är konsten ett eko av det gudomliga, det närmaste vi ofullkomliga kan komma det fullkomliga? Tanken har varierats i det oändliga och genomsyrar också Kaija Saariahos nya opera. I Only the Sound Remains låter hon oss ana det sublima - och nyckeln till det förborgade är den magiska skönhetsupplevelse som ryms i själva verket.

Operan är en resa från mörker till ljus, gestaltad i form av ett tudelat verk som bygger på två klassiska no-pjäser.

I den första delen, Always Strong, rekapituleras Tsunemasas historia. En buddhistisk munk utför en ceremoni för den döde och offergåvan är den luta Tsunemasa fick av kejsaren innan han deltog i den strid som blev hans död.

Väckt av musiken uppenbarar Tsunemasas ande sig vid midnattstid som en flyktig skugga. Skuggan tonar ut men rösten dröjer kvar och minns de lyckliga tiderna i jordelivet.

Men de smärtsamma minnena av våld och strid är starkare. Den plågade anden ber därför att ljusen ska släckas och försvinner därefter i mörkret.

I den andra delen, Feather Mantle, är riktningen den motsatta. Förlagan är Hagoromo, en välkänd pjäs på ett tema som också går igen i europeiska mytologier och sagor.

En fiskare upptäcker en dyrbar fjädermantel på en trädgren i den tidiga morgonskymningen. Han vill ta manteln men hejdas av ett andeväsen som ber om att få den tillbaka för att kunna återvända till sin himmelska boning.

Fiskaren samtycker men bara på det villkoret att anden först utför en himmelsk dans. Ett krav som varelsen bemöter med påpekandet att misstron kännetecknar de dödliga. I den hinsidestillvaro anden själv tillhör existerar inget bedrägeri.

Anden får sin fjädermantel och utför dansen innan den avmaterialiseras och försvinner.

Foto från Only the sound remains på Finlands nationalopera.
Bildtext Nora Kimball-Mentzos som den dansande anden.
Bild: Heikki Tuuli

Under den himmelska dansen vaknar Julie Mehretus kalligrafiska fondmålning till liv i ett strålande färgspel men när den sällsamma varelsen flugit sin kos är den kvardröjande musiken det enda som vittnar om den överjordiska upplevelsen.

Only the sound remains.

Men läs inte in någon självhävdelse från Saariahos sida i det. I den här uppsättningen utgör nämligen konsten i alla former ett gränsöverskridande, transcendent element.

Peter Sellars står för regin, en iscensättning som genialt bygger vidare på Saariahos förmåga att omsätta bilder och sinnesstämningar i raffinerade klangvärldar och rytmer.

Sinnesanalogierna går igen på alla plan och förstärker upplevelsen av det magiska. Men samtidigt är medlen genomgående minimalistiska och strama, som det anstår ett verk byggt på den japanska no-teaterns sparsmakade estetik.

Insiktsfulla no-adaptioner

För en publik som vant sig vid det intrigdrivna dramat kan upplevelsen förstås te sig lätt förvirrande. Åtminstone inledningsvis. Saariahos operor är ett slags filosofiska betraktelser och i det klassiska no-dramat har hon funnit ett perfekt fundament.

No är en stiliserad form av scenkonst där alla överflödiga rörelser och ord skalats bort. Det är en meditativ form av teater som strävar mot frigörelse och upplysning. Av det följer också att skådespelarna inte agerar utåt, i riktning mot en publik. De vänder sig mot sitt eget inre.

Men det innebär inte att dynamiken saknas. Tvärtom.

En tumregel lyder att cirka tre tiondelar av handlingen utspelar sig i rum, sju tiondelar i tid.

I praktiken innebär det att den elektrifierade stämningen uttryckligen uppstår i laddningen mellan det som ageras ut och det som skådespelaren håller tillbaka.

Till och med den skenbara orörligheten är fylld av spänning och därför upplever vi den också ofta som betydligt intensivare än den explicita handlingen.

Och det är kanske av den anledningen som den inledande ”mörka” delen också framstår som den mest drabbande i Saariahos opera.

På intrigplanet är Always Strong en förhållandevis statisk helhet men intensiteten i andens dilemma och konfrontationen mellan de två karaktärerna från olika världar är både stark och mångtydig.

De jordiska karaktärerna gestaltas av barytonen Davone Tines medan kontratenoren Anthony Roth Costanzo ger röst åt de två pjäsernas eteriska andevarelser.

Foto från Only the sound remains på Finlands nationalopera.
Bildtext Davone Tines och Anthony Roth Costanzo som munken och Tsunemasas ande.
Bild: Heikki Tuuli

Kontrasten mellan de två stämmorna sitter perfekt och får ytterligare en dimension när dansaren Nora Kimball-Mentzos gör duon sällskap som himlavarelsens dansande kropp i Feather Mantle.

Och precis som i antikens tragedier har kören en kommenterande roll också i no-dramat. I det här verket representeras den av en vokalkvartett.

K som i kantele och koto

När Kaija Saariaho fick Polarpriset för några år sedan beskrevs hon i prismotiveringen som ”en modern mästare som öppnar våra öron och får deras städ och stigbyglar att bli förälskade.”

Den lekfulla formuleringen sitter bra också här. I Only the Sound Remains förenar Saariaho pietet med originalitet och resultatet är förföriskt.

I traditionell no består orkestern av flöjt och trummor. Flöjt och slagverk ingår också i ensemblen här men till det fogar Saariaho en stråkkvartett, kantele och elektronik.

Den elektroniska bearbetningen av röster och instrument breder ut sig över hela salen och omsluter oss med en sällsam och rik klangvärld. Jordisk och himmelsk, samtida och arkaisk.

Och sällsammast av allt låter kantelen i Eija Kankaanrantas hantering. På sex instrument med olika stämning leker hon fram illusionen av harpa, luta, naturljud och fågelsång - ibland låter hennes kantele också förvillande lik en japansk koto.

I det gränsöverskridande ryms många insikter.

Och i den buddhistiskt färgade no-världens syn på förhållandet mellan ljus och mörker ryms också en parallell som rimmar väl med påskhelgens uppståndelsetema. När mörkret äntligen viker hägrar frigörelsens ljus.

Men måste det faktiskt dröja tills vi alla är färdiga här?

Only the sound remains. Ljuden som ekar i dagens värld skorrar illa i örat.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln