Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare köper bluffmediciner på webben - erektionsmedel och psykmedicin vanliga

Från 2017
Uppdaterad 15.04.2017 07:33.
En full tablettbricka med vita tabletter i.
Bild: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Allt fler finländare köper förfalskade läkemedel på webben. Dessutom beställs icke godkända produkter som marknadsförs som mediciner eller naturläkemedel till Finland.

Förra året stoppade Tullen drygt 4 000 olovliga försändelser. Tullen klassade kring 850 av fallen som läkemedelsbrott eller läkemedelsförseelser.

Största delen har skickats till Finland per post. Enligt tullen har de här försändelserna klart ökat och vanligtvis har läkemedlen beställts på webben.

- Problemet är ofta att halten av den verksamma substansen är högre än tillåtet, säger tullöverinspektör Anne Pullinen.

Också värkmedicin och insomningstabletter

Erektionsmedel är den populäraste produkten bland preparat som beställs från olagliga webbsajter, uppger Tullen och Fimea.

Av de erektionspreparat beställda från olagliga webbsajter som undersökts i tullaboratoriet har 3,5 procent varit förfalskningar. Tullöverinspektören Anne Pullinen tror att andelen förfalskningar i verkligheten är betydligt större.

Olika sorters tabletter.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Finländarna köper dessutom allt från värkmedicin till psykmediciner och insomningstabletter på webben.

Trenderna inom läkemedelshandeln syns tydligt i de försändelser som Tullen stoppar. För ett tag sedan var melatonin som gör det lättare att somna populärt. Nu är hårvårdsprodukter vanliga, säger Pullinen.

Vilka regler gäller?

  • I Finland får man ta emot en postförsändelse med läkemedel för högst tre månaders bruk från ett EES-land
  • För receptbelagda läkemedel måste beställaren ha ett giltigt recept. Det är olagligt att beställa till exempel erektions- eller bantningsläkemedel utan recept på internet
  • Det är förbjudet att skaffa eller ta emot postförsändelser med läkemedelspreparat eller djurmediciner som innehåller narkotika
  • Privatpersoner kan beställa kosttillskott, alltså så kallade naturprodukter bara de inte innehåller substanser som klassas som läkemedel
  • Kolla att preparat som beställs från länder utanför EES bara innehåller tillåtna substanser

Källa: Fimeas webbsida för allmänheten

Kan vara farliga

Det är mycket sannolikt att läkemedelsförfalskningarna orsakat hälsoskador i Finland, säger överprovisor Sami Paaskoski på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

Icke godkända preparat kan innehålla farliga substitut eller kemikalier och man kan inte vara säker på tillverkningsförhållandena.

En man tar ett piller
Bild: Yle/Ludovic di Orio

En del av webbutikernas preparat innehåller något helt annat än vad som påstås i marknadsföringen. Ett typiskt exempel är bantningspreparat som marknadsförs som naturprodukter eller kosttillskott, säger Paaskoski.

Runt om i Europa har man hittat substansen sibutramin som förbjudits med anledning av hälsorisker. Substansen påverkar det centrala nervsystemet och har konstaterats öka risken för allvarliga hjärt- och kärlproblem.

Man skriver ut mediciner till sig själv.

― Sami Paasikoski, överinspektör

Paaskoski säger att folk ofta söker botemedel till problem de själva ställt diagnos på när de uppsöker webbsajterna.

- Man skriver ut mediciner till sig själv. Då kan det hända att läkemedlet helt enkelt inte alls är lämpligt för en person som har en grundsjukdom eller latenta symtom som skulle framkomma i en adekvat läkarkontroll.

Om preparatet inte innehåller några verksamma ämnen utan är fullständigt effektlöst finns det en risk för att problemet som preparatet är avsett för förvärras.

Det går inte att bedöma ett preparats innehåll eller säkerhet enbart genom att se på det, påpekar Paaskoski.

Gemensam logga för lagliga webbapotek

Fimea får dagligen förfrågningar om köp av läkemedel utomlands, säger Paaskoski. Det viktigaste är att försäkra sig om att det är ett lagligt webbapotek, utanför dem kan riskerna vara stora och oförutsägbara.

De lagliga webbapoteken i EU har en gemensam logotyp som är grönrandig och har ett vitt kors i mitten samt landets flagga och texten "Klicka här för att kontrollera om webbplatsen är laglig".

Länken leder till en lista på de lagliga webbapoteken som upprätthålls av det aktuella landets läkemedelsmyndighet. I Finland är det Fimea som upprätthåller listan.

Text: FNB