Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina: Krig kan när som helst bryta ut på den koreanska halvön

Från 2017
Uppdaterad 15.04.2017 11:11.
USS Carl Vinson med flottilj stävar som bäst mot farvattnen kring den koreanska halvön
Bildtext USS Carl Vinson med flottilj är som bäst på väg mot den koreanska halvön där det ska möta krigsfartyg från Japan och Sydkorea.
Bild: EPA/MCS 3RD CLASS MATT BROWN

Kina varnar för att krig kan bryta ut på den koreanska halvön när som helst om man inte börjar förhandla om konflikten.

Kinas utrikesminister Wang Yi säger att ingen skulle vinna i händelse av krig.

- Spänningen har stigit på sistone och man har en känsla av att en konflikt kan bryta ut när som helst. Om kriget börjar leder det till en situation där alla förlorar och där det inte kan finnas någon vinnare, säger Wang Yi.

Den som provocerar fram en konflikt "måste ta på sig det historiska ansvaret och betala det motsvarande priset", varnade den kinesiske utrikesministern efter ett möte med sin franske kollega Jean-Marc Ayrault.

- Dialog är det enda sättet att nå en lösning, försäkrade Wang Yi.

Kinas utrikesminister Wang Yi på besök i Australien 7.2.2017
Bildtext Ingen vinner ett krig på den koreanska halvön varnar Kinas utrikesminister Wang Yi
Bild: EPA/MICK TSIKAS

Kinas statliga flygbolag Air China har samtidigt ställt in alla flyg till Nordkorea från och med måndag.

Kina angav ingen orsak till beslutet men spänningen på den koreanska halvön steg i veckan när ett amerikanskt hangarfartyg fick order om att segla till Sydkorea.

Nordkoreas eget flygbolag Air Koryo är nu det enda bolaget som flyger till det slutna landet.

USA hotar Nordkorea

Samma hangarfartyg, USS Carl Vinson med eskort deltog tidigare i år i en enorm, regelbunden militärövning i Sydkorea som i år var större än någonsin med 320 000 soldater som deltog.

President Donald Trump har flera gånger varnat att USA är redo att agera ensamt för att förhindra att Nordkorea skaffar sig kärnvapen som kan hota USA direkt.

Trump har ändå samtidigt sagt att han är redo att låta Kina utöva påtryckningar mot sina bundsförvant Nordkorea för att få det att upphöra med sina missil- och kärnvapentest.

Den amerikanska tv-kanalen NBC rapporterade på fredagen att USA överväger "en förebyggande attack mot Nordkorea" om det utför ett nytt kärnvapenprov.

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt och källor i försvarsministeriet Pentagon försäkrar "att de galna uppgifterna" är falska.

Sjätte kärnprovsprängningen?

Utländska observatörer säger att det är möjligt att Nordkorea utför sitt sjätte kärnvapenprov någon gång kring lördagen den 15 april, då man firar landsfadern Kim Il-Sungs födelse för 105 år sedan.

Det firas med pomp och ståt i Nordkoreas huvudstad Pyongyang dit 200 utländska journalister har bjudits in för att bevaka festligheterna.

Nordkorea har många gånger sagt att det förbehåller sig rätten att utföra vilka test som helst, när som helst utan att bry sig om omvärlden.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un hävdade i mars år 2016 att Nordkorea har utvecklat kapacitet att fästa miniatyriserade kärnstridsspetsar på missiler vilket experter i väst betvivlar
Bildtext Utländska observatörer anser det möjligt att Nordkorea förbereder sin sjätte kärnprovsprängning. Landets ledare Kim Jong Un hävdade före ett år sedan att Nordkorea har utvecklat kapacitet att fästa en liten kärnstridsspets på missiler
Bild: EPA/KCNA

Landets nyhetsbyrå KCNA skrev tidigare den här veckan att Nordkorea är "redo för krig och att svara mot amerikanska provoceringar med alla militära medel."

I Sydkorea försöker både försvarsministeriet och oberoende experter tona ner farhågor om en möjlig förestående kärnprovsprängning, som kunde utlösa en amerikansk attack.

Försvarsministeriet som hela tiden följer med vad som händer i provområdet Punggye-ri i Nordkorea, säger att inget tyder på ett omedelbart test och man understryker att Nordkorea har haft kapacitet i månader att spränga en kärnladdning när som helst.

De flesta analytiker i Sydkorea tror att det är mer sannolikt att Nordkorea utför ett nytt missiltest, eftersom det inte har utlöst amerikanska attacker tidigare.

Kina lovar följa sanktioner

Kinesiska experter tror att Nordkoreanerna också vill undvika motåtgärder från Kina som redan har strypt importen av stenkol från Nordkorea.

Kina lovar nu att följa FN:s ekonomiska sanktioner mot Nordkorea som man vanligtvis mer eller mindre struntar i.

Kina stoppade därmed i slutet av februari importen av stenkol som är en livsviktig inkomstkälla för det utarmade Nordkorea.

Nordkoreaner läser om det spända läget på uppsatta tidningar på en metrostation i Pyongyang
Bildtext Nordkoreaner läser om det spända läget på uppsatta tidningar på en metrostation i Pyongyang
Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG

Kinas handel med Nordkorea växer

Det rimmar ändå illa med officiell kinesisk handelsstatistik som visar att handeln med Nordkorea ökade med 37 procent under årets första kvartal.

Medan kolimporten minskade så ökade importen av till exempel järnmalm och en del strategiska mineraler explosionsartat.

Den inflytelserika kinesiska tidskriften Global Times varnade i torsdags Nordkorea för att det möjligt att exporten av olja till Nordkorea stoppas om landet inte börjar bete sig.

Nordkorea och dess omfattande militär är hundraprocentigt beroende av kinesisk olja.

Vapenskramlandet har lett till växande oro både politiskt och ekonomiskt i östra Asien.

Aktiekurser på börserna i Japan, Sydkorea och Kina sjönk på torsdagen och i Japan har det nationella säkerhetsrådet diskuterat hur man kunde evakuera de nästan 60 000 japaner som bor i Sydkorea.

Diskussion om artikeln