Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Jesus inspirerar många musiker

Från 2017
Uppdaterad 15.04.2017 08:54.
Fresk föreställande Jesus Kristus.
Bild: Wikimedia commons

Det sägs att rockmusiken är djävulens musik. Ändå har Jesus varit inspirationskällan för många artister och grunden till många odödliga låtar.

Jag har alltid haft svårt för tanken att allting ska vara NYTT. Och framförallt att NYTT alltid definieras utgående från vad som är det senaste på marknaden och i mediakarusellen.

Det enda viktiga är ju egentligen: Vad är NYTT för mig!

Jesus...finns där nånting nytt, funderade jag. Hans ande har ju förgyllt tillvaron för många i tvåtusen år men jag slogs ändå av tanken: Vilka artister har uttryckligen sjungit om Jesus?

Med stort bultande hjärta, brinnande engagemang och intensiv upptäckarlust börjar jag gräva i den musikaliska myllan.

Den som söker han finner

Att med sökordet Jesus orientera sig fram kommer jag inte långt. Depech Mode med Personal Jesus, självskriven! Jesus Christ Superstar samma sak! Eller Queen med låten Jesus.

Gospelpyramiden ville jag undvika eftersom den landar lite förbi mitt mål.

Så småningom börjar jag hitta det jag söker.

Crying in the Chapel med Elvis är ingen kärlekslåt utan handlar om en religiös upplevelse, "Now I´m happy with the lord...". Artie Glenn skrev den för sin son Darrel , som spelade in låten på skiva 1953. Framgången lät vänta på sig tills Elvis tog upp sången som släpptes som en specialsingel inför påsken 1965.

Strange things happening every day med den fenomenala bluesångerskan, gitarristen och prästfrun Sister Rosetta Tharpe, som gick in i himmelriket med endast en fot - den andra fotens öde nämns i programmet Fokus på Jesus. Rosetta gjorde mycket för gospelns internationella popularitet, men fick inte lovord från alla håll. I baptistkretsar tyckte man hon inte kunde skilja på motion och emotion.

Rosetta Tharpe
Bildtext Rosetta Tharpe

Och Sam Cooke, vars levnadsbana blev kort. Han hittades skjuten till döds 33 år gammal, iklädd endast en rock och en sko. Dagen därpå släpptes singeln A change is gonna come, som fick en ny innebörd.

Sånger har en förmåga att växa beroende på var fröet gror. Alla dessa sånger har ett andligt budskap även om det inte var klart uttalat från början.

Var kommer djävulen in?

Djävulen gör sig samtidigt påmind i många låtar och människoöden, vilket exepmelvis Cliff Richard noterar i Why should devil have all the good music, men fortsätter med Cause Jesus is the rock and he rolled my blues away.

Och inte att förglömma Mrs Robinson: Jesus loves you more than you will know! Vem var Mrs Robinson?

Gospeln, soulens grundskola

Gospeln har skolat många av i synnerhet soulhistoriens tyngsta namn. Aretha Franklin växte upp i ett baptisthem där pappan var präst och ledare för en gospelkör.

Detsamma gäller Marvin Gaye, vars liv slutade tragiskt. Hans far kunde inte godkänna att Marvin hade sålt sin själ till djävulens musik och sköt därför ihjäl honom när han var 45 år gammal. Marvins röst var fostrad i gospel. Tusentals timmar i gospelkörer ligger till grund för hans musik. Hans inspelningar präglas av frälsning, besatthet och dyrkan men föremålet växlade ständigt. Ena dagen Jesus andra dagen djävulen och sex.

Little Richard gick en motsatt väg. Hans liv började dekadent, men sedan blev han präst.

Bruce Springsteen, november 2012
Bildtext Bruce Springsteen
Bild: Steve Pope / EPA / All Over Press

Springsteen och Jesus?

Jag läser på sidan 31 i Bruce Springsteens biografi Born to run.

”Det var i katolicismen jag hittade grunden till min sång. Jag fann ett landskap präglat av en kärv skönhet, av fantastiska berättelser, ofattbara bestraffningar och måttlösa belöningar. Jag har försökt möta dess medföljande utmaning av just den anledningen att det FINNS själar att förlora och ett kärleksrike att vinna".

På skivhyllan har jag Bruces album We shall over come. Jag sätter på spår fyra, O Mary dont you weep. Låten är så drivande rytmisk och samtidigt sofistikerad, den låter som en välspetsad pil i framtiden.

Det finns en risk att fönsterrutorna ska spricka. Det här är NYTT.

En låt kräver bara några minuters uppmärksamhet, men kan ha oanade effekter.

Fokus på Jesus, Yle Vega lördagen den 15.4 kl. 8.03 och måndagen den 17.4 kl. 22.15

Diskussion om artikeln