Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya uppgifter: Den irakiska sjubarnsfamiljen lämnar in ny asylansökan

Från 2017
Uppdaterad 14.04.2017 19:38.
Irakisk familj
Bildtext De sju barnen i den irakiska familjen.
Bild: Riikka Innanen

Den irakiska avvisningshotade sjubarnsfamiljen har bestämt sig för att lämna in en ny asylansökan, uppger FNB med hänvisning till en frivilligarbetare som står i kontakt med familjen.

Familjen befinner sig i förvar i Joutseno i södra Karelen i väntan på avvisning. Familjen har tidigare fått avslag på sin asylansökan och överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen, som förkastade klagomålet.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i går att inte bevilja tillstånd att överklaga.

En ny asylansökan kan göras ifall man har nya motiveringar som påverkar asylärendet och som inte behandlades i den första ansökningen.

Yle Nyheter: Sjubarnsfamilj satt i förvar - Spela upp på Arenan

Tvångsutvisning väntar sjubarnsfamiljen

Familjen kom till Finland i september 2015 och har bott i Reso. De sju barnen är mellan 1,5 och 14 år gamla. En del av barnen är födda utomlands och har aldrig varit i Irak. En del av dem talar finska.

Den irakiska familjen befinner sig just nu vid det slutna förvaret vid flyktingförläggningen i Joutseno. Uppgifterna om familjens situation är motstridiga.

På förvarsenheten säger man att familjen fritt kan röra sig på 150 kvadratmeter, men enligt de uppgifter som frivilligarbetarna som försöker hjälpa familjen har fått, hålls familjen inlåst i en tidigare fängelsecell.

Frivilligarbetarna är oroliga för att myndigheterna genomför avvisningen under påskhelgen.

joutseno förvarsenhet
Bildtext Joutseno förvarsenhet.

Asylsökande bakom lås och bom i gammalt fängelse

Ett gammalt fängelse i östra Finland är landets andra slutna enhet för asylsökande.

Människorättsorganisationer har kritiserat regeringen för att låsa in asylsökande som inte har begått något brott. Den nya enheten är ändå bättre än polisens häkte där många asylsökande hållits i förvar.

Asylsökande kan spärras in på sluten enhet av olika orsaker. De flesta är asylsökande som har fått avslag på sin asylansökan och myndigheterna befarar att de kan rymma. Andra är papperslösa vars identitet måste fastställas.

Ändå är de här människornas frihet berövad. Likheterna mellan den slutna enheten och ett fängelse är många - det är galler för fönstren och de som är satta i förvar får inte röra sig fritt.

Se här Jessica Stolzmanns reportage från flyktingförläggningen i Joutseno år 2014:

Yle Nyheter: Asylsökande får vänta i gammalt fängelsef - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln