Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Bloggare och låtskrivare tar sig an Eurovisionslåtar

Från 2017
De Eurovisa: Eva Frantz, Janne Hyöty, Ellen Strömberg och Johan Lindroos.
Bildtext De Eurovisa: Eva Frantz, Janne Hyöty, Ellen Strömberg och Johan Lindroos.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

I det andra avsnittet av De Eurovisa bedöms bland annat Finlands bidrag Blackbird och joddlaren från Rumänien. Gäster är Ellen Strömberg och Janne Hyöty.

Poäng från ett till tio ska åter delas ut då De Eurovisa tar sig an fjorton av årets Eurovisionsbidrag. Är det månne en positiv eller negativ sak att “ha desperation i rösten”? Eller att en låt “påminner om vinjetten till en såpopera på 90-talet”?

Det får du svar på genom att titta på De Eurovisa!

I avsnittet bedöms också Rysslands bidrag Flame is burning. Då avsnittet spelades in såg det ännu ut som att Julia Samojlova skulle delta.

De Eurovisa: Eva Frantz, Janne Hyöty, Ellen Strömberg och Johan Lindroos tar en selfie.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Förutom programledare Eva Frantz och ständiga medlemmen Johan Lindroos gästas programmet av låtskrivaren Janne Hyöty och bloggaren Ellen Strömberg.

Han är Vasabon som skrivit näst mest bidrag till de finska Eurovisionsuttagningarna, endast Lasse Mårtenson har skrivit fler. Hon älskar Eurovision och skriver bloggen Blejk, fejt och fab. År 2016 utsågs hon till Årets bloggare på Bloggalan.

Som österbottning har Janne Hyöty vuxit upp med att titta på svensk tv och därmed också Melodifestivalen.

Första gången Janne Hyöty dök upp i Eurovisionssammanhang var år 2004, och då var det med en skräll. Han tävlade med tre låtar i de finska uttagningarna och A little crazy som Anna Stenlund uppträdde med kom tvåa.

Janne Hyöty.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Under de följande åren skrev han bland annat låtar för Jennie Storbacka och låg också bakom Nina Lassanders Cider hill och Kentalas Deck of cards som båda kom tvåa. Totalt har han skrivit fjorton låtar för Euroviisut.

För tillfället satsar Hyöty mycket på den asiatiska marknaden. Han har skrivit ett antal hitlåtar för artister i både Japan och Korea. Han säger att låtskrivare har det bättre ställt rent ekonomiskt i Asien där CD-försäljningen fortfarande blomstrar.

- K-pop kunde klara sig också i Eurovisionen. Den är inte så mycket annorlunda än europeisk och amerikansk musik, men kunde ändå stå ut till sin fördel, säger han.

Janne Hyöty och Ellen Strömberg.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Ellen Strömberg beskriver sig som en wannabe författare som dagtid jobbar på lunchrestaurang i Jakobstad. Bloggen Blejk, fejt och fab har hon skrivit redan i tio år

Ellen Strömberg älskar allting storslaget. Hon gillar hur Eurovisionen är “too much”.

- Jag tycker om då det är pinsamt storslaget. Jag blir alltid rörd då Eurovisions intro börjar spela, säger hon.

Hon säger att varken hennes man eller vänner förstår hennes Eurovisionsiver, men hon brukar tvinga dem att se på tävlingen med henne och ge poäng till alla bidrag.

Ellen Strömberg.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Janne Hyöty: Det bästa är att det är en återkommande tävling. Det är ett bra tillfälle för låtskrivare att få ut sin musik.

Ellen Strömberg: Det bästa är att det är så smaklöst! Det är inte det minsta pretentiöst.

En hurudan låt skulle du skicka till Eurovisionen?

Janne Hyöty: Någonting annorlunda. Vet inte vad, men det är nog så man måste tänka för att komma med. Men inte för konstigt, för folk måste också förstå det.

Ellen Strömberg: Jag är svag för riktigt klassiska Eurovisionsballader med tonartshöjning i slutet, ett divanummer. Eller någonting i stil med Israels bidrag i slutet av 70-talet.

Saknar du ännu något i Eurovisionen?

Janne Hyöty: Livebandet. Kanske lite mera fokus på musiken och de som ligger bakom den. Spektaklet tar lite väl mycket över ibland.

Ellen Strömberg: Jag blir glad då någon sjunger på ett annat språk än engelska.

Programmet är inte längre tillgängligt

Del två av De Eurovisa med Janne Hyöty och Ellen Strömberg som gäster sänds i Yle Fem lördagen den 15 april klockan 21.00.

Alla tre avsnitt finns redan nu på Yle Arenan och kan ses i hela världen.

På sociala medier får man gärna diskutera programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln