Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 90 döda efter jättebomben som USA fällde i östra Afghanistan

Från 2017
Uppdaterad 15.04.2017 17:04.
USA fällde 13.4.2017 en jättebomb i en IS-kontrollerad dal i Nangarhar där jihadister hade grävt ett stort tunnelkomplex i bergen
Bildtext Jättebomben fälldes i en IS-kontrollerad dal i provinsen Nangarhar där jihadisterna hade grävt ett omfattande tunnelkomplex i bergen
Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Över 90 människor dödades då USA fällde den största konventionella bomben i sin arsenal i provinsen Nangarhar i sydöstra Afghanistan i torsdags.

Amerikanska militärkällor hävdade tidigare att 34 jihadister dödades men nu har antalet döda stigit till 94, enligt lokala myndigheter.

Jättebomben som var av typen GBU-43/B är den största konventionella bomben som inte är ett kärnvapen och den hade aldrig förr använts i strider.

- Lyckligtvis finns det inga rapporter om dödade civila, säger det afghanska försvarsministeriets talesman Khogyani. Han hävdar att alla dödsoffer var medlemmar av den afghanska grenen av terroristgruppen IS.

Afghanistans president Ashraf Ghani besökte Nangarhar tillsammans med den amerikanska kommendören, general John Nicholson kort före attacken mot jihadisternas tunnelkomplex i bergen.

Premiärminister Abdullah Abdullah bekräftar att afghanska myndigheter var medvetna om och stödde attacken.

"Alla bombers moder" kallar amerikanerna bomben de släppte över Afghanistan.
Bildtext Jättebomben GBU-43/B är den största konventionella bomben i USA:s arsenal. Den hade aldrig tidigare använts i strid
Bild: EPA / Amerikanska försvarsministeriet

Talibanerna den verkliga fienden

Den förre presidenten Hamid Karzai var däremot kritisk och anklagade både USA och den afghanska regeringen för vad han kallade "ett nationellt förräderi och en förolämpning mot Afghanistan."

Kritiker som Hamid Karzai påpekar att IS inte utgör något egentligt nationellt hot på samma sätt som talibanerna som redan kontrollerar över en tredjedel av alla distrikt i Afghanistan.

Borgmästaren i den närbelägna staden Achin i Nangarhar är likaså kritisk, även om inga civila strök med.

- Det råder ingen tvekan om att IS är brutalt och har utfört grymheter mot vårt folk, medger borgmästaren Naweed Shinwari.

- Bomben terroriserade vårt folk. Mina släktingar trodde att världens ände hade kommit. Det förekommer varje dag stridsplan, helikoptrar och drönare i vårt område, tillade Shinwari.

I Kabul informerade den amerikanske generalen i Afghanistan John W. Nicholson om jättebomben.
Bildtext General John Nicholson hävdade att jättebomben var enda sättet att komma åt IS tunnelkomplex i bergen
Bild: EPA / Hedyatullah Amid

Även talibaner kritiska

Afghanistanexperter understryker att IS i Afghanistan endast opererar i ett begränsat område med mellan 600 och 800 medlemmar.

Det kan jämföras med talibanerna som har spritt sig över hela landet och som har tusentals män i sina led.

IS betraktar talibanerna som sin fiende men även talibanerna fördömde attacken i Nangarhar som "terrrorism."

Det samma gjorde grannlandet Pakistan och Afghanistans ambassadör i Pakistan som befarar att flygbombningen endast bidrar till ökad rekrytering bland jihadister.

Kritikerna befarar också att IS får en mer upphöjd ställning än den förtjänar och att den nu kan hävda att IS utgör USA:s främsta fiende i Afghanistan och inte talibanerna.

USA redan framgångsrikt

Den amerikanska militäroffensiven mot IS i östra Afghanistan har pågått i ett år.

General John Nicholson som fattade beslutet om att använda jättebomben försäkrar att beslutet fattades i Kabul och inte i Washington.

Avsikten var att undanröja ett hinder som man inte kom åt på något annat sätt än att fälla en bomb med en så stor sprängverkan att den förstörde ett tunnelkomplex som inte kunde förstöras på något annat sätt.

Lokala afghanska myndigheter säger att tunnlarna också användes som fängelser men det är oklart vad som hände med de förmodade fångarna inne i det förstörda berget.

Borhan Osman som har specialiserat sig på IS i den ansedda, oberoende forskningsgruppen Afghanistan Analysts Network säger att den amerikanska offensiven redan var framgångsrik.

- IS var på väg att förlora sitt starkaste fäste. Det verkar inte som om det skulle har funnits något behov för en så dramatisk militär åtgärd, säger Osman.

Källor: Ap, Afp, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln