Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s vicepresident i Sydkorea – ingen anledning att reagera mot Nordkorea

Från 2017
Uppdaterad 16.04.2017 14:36.
USA:s vicepresident Mike Pence anlände till Sydkorea endast några timmar efter ett nytt nordkoreanskt missiltest som misslyckade
Bildtext USA:s vicepresident Mike Pence anlände till Sydkorea endast några timmar efter ett nytt nordkoreanskt missiltest som misslyckades
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

USA:s vicepresident Mike Pence har anlänt till Sydkorea, som utgör första etappen i hans tio dagar långa rundresa i Asien.

Pence landade i Seoul några timmar efter att Nordkorea hade utfört ett misslyckat missiltest. natten till söndag.

Amerikanska försvarskällor meddelade samtidigt att det inte finns anledning att reagera på det nordkoreanska missilutspelet eftersom det var väntat.

Både sydkoreanska och amerikanska experter väntar sig dessutom fler liknande missiltest inom den närmaste framtiden.

- Vi behöver inte ödsla några resurser på det där. Vi var inte överraskade för vi väntade oss det, konstaterade en säkerhetsrådgivare som reser med Pence.

Den anonyma rådgivaren bekräftade att USA tror att det var frågan om en medeldistansmissil som exploderade några sekunder efter att ha avfyrats.

Pence har egna band till Sydkorea

Pence skall idag delta i en påskmiddag och gudstjänst med amerikanska soldater tillsammans med sin fru och två vuxna barn. Han skall därefter diskuterade de spända relationerna med Nordkorea då han träffar sydkoreanska ledare.

Pence besöker Sydkorea för första gången vilket är något förvånande med tanke på att hans far Edward deltog i Koreakriget i början av 1950-talet.

Edward Pence belönades med den militära utmärkelsen bronsstjärnan den 15 april år 1953, alltså exakt 64 år innan Mike Pence anträdde sin färd till Sydkorea.

Pence har också faderns medalj på sitt kontor i Washington tillsammans med ett fotografi från dagen då han fick utmärkelsen.

Pence skall också besöka Japan, Indonesien och Australien under sin första längre resa som vicepresident.

Ahn Cheol-Soo, ledaren för ett litet center-högerparti har seglat upp som den främsta konservativa utmanaren i presidentvalet
Bildtext Ahn Cheol-Soo, ledaren för ett litet center-högerparti har seglat upp som den främsta konservativa utmanaren i presidentvalet
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Het valkampanj

Pence besöker Sydkorea just när valkampanjen inför presidentvalet den 9 maj har inletts officiellt.

Ännu för några veckor sedan verkade valet klappat och klart eftersom center-vänsterkandidaten Moon Jae-In hade ett så klart försprång i opinionsmätningar.

De styrande konservativa såg ut att ha förlorat majoritetens förtroende efter att president Park Geun-Hye avsattes förra månaden. Hon riskerar nu åtal för korruption och maktmissbruk.

De konservativa splittrades i olika fraktioner och förhandsfavoriten, den förre FN-chefen Ban Ki-Moon meddelade att han trots allt inte ställer upp i valet.

Oppositionsledaren, den vänsterorienterade Moon Jae-In förutspås bli Sydkoreas följande president
Bildtext Vänsteroppositionens presidentkandidat Moon Jae-Ins stora försprång i opinionsmätningar har krympt inför valet den 9 maj
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Ny konservativ tar upp kampen

De konservativa hittade ändå i sista stund en ny kandidat som de kan enas om; datamiljardären Ahn Cheol-Soo som leder Folkpartiet - ett relativt litet center-högerparti med 40 medlemmar i parlamentet.

Moon Jae-Ins ledande oppositionsparti, det Demokratiska partiet är däremot det största i Sydkorea med 119 platser i parlamentet.

Nordkorea har seglat upp som en viktig fråga inför valet och Moon har företrätt en betydlig mer försonligare linje gentemot Nordkorea än Ahn.

Ahn Cheol-Soo har snabbt knappat in på Moons försprång sedan det blev klart att han blir den konservativa huvudkandidaten.

Moon har också motsatt sig det kontroversiella, nya amerikanska missilförsvarssystemet THAAD som ex-presidenten Park och de konservativa beslöt att installera i Sydkorea.

En majoritet av sydkoreanerna har motsatt sig det omstridda systemet som kan tas i bruk redan i början av sommaren.

Källor: Yonhap, Korea Times, Reuters, AP, Yle

Diskussion om artikeln