Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Frida Holmberg: Här är podden för alla som älskar Skam

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 11:16.
Frida Holmberg, Mia Haglund och Veikka Lahtinen som gör Skam-podden
Bildtext Vi som kommer att diskutera, analysera och älska Skam tillsammans med er är Frida Holmberg, Mia Haglund och Veikka Lahtinen.
Bild: Yle

Skam beskriver det som är det allra bästa och det allra värsta med att vara ung. Förälskelser, vänner, känslan av att allt är helt nytt, men också en stark känsla av osäkerhet och att inte passa in. Just det här ska vi prata om i Skampodden.

”It’s a life style. It’s a religion”, säger Lorelei och Rory i Gilmore Girls om sitt favoritprogram på tv: the Donna Reed show. Och citatet har aldrig varit mera sant än när det gäller norska Skam. Skam är inte endast en tv-serie: det är en livsstil, det är en religion, det är en kult. Skam var tänkt att fånga den mest svårflörtade åldersgruppen: unga i övre tonåren, men istället fångade den folk i alla åldrar. (Tolvåringar, trettioåringar, min mamma.)

För oss som gör Skampodden är Skam kvällar då man dricker för många shottar och blir hemburen av sina vänner, det är den självklarhet som livet bara har då man är 16-17 år gammal, det är att bli kär i fel person och att få sitt hjärta krossat, att ha ångest över sin familjesituation, det är att tappa bort sig men att hitta sig själv igen, och allra mest är Skam gemenskap och vänskap.

För mig är det tjejgänget som står för den starkaste kärlekshistorien

Isak och Even är ett par likt Bonnie och Clyde, Cleopatra och Julius Caesar eller Romeo och Julia, men det är inte århundrades kärlekshistoria mellan Isak och Even som får mitt hjärta att dunka hårdast, för mig är det tjejgänget som står för den starkaste kärlekshistorien. När Vilde blir för full ser de andra tjejerna till att hon kommer hem, när Vilde blir sårad av William läxar Noora upp honom och när Noora har sådan ångest att hon knappt kan äta är det Vilde som påminner henne om att hennes kropp faktiskt trenger potet.

Det har redan hållits seminarier om Skam, och det kommer säkert att skrivas otaliga avhandlingar om serien. Vi som kommer att diskutera, analysera och älska Skam tillsammans med er är Mia Haglund, Frida Holmberg och Veikka Lahtinen.

Diskussion om artikeln