Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vicepresident Pence: USA:s tålamod med Nordkorea tryter

Från 2017
Uppdaterad 17.04.2017 07:55.
Vicepresident Mike Pence besökte den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea på annandag påsk.
Bildtext Vicepresident Mike Pence besökte den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea på annandag påsk.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanske vicepresidenten Mike Pence besökte på måndagen den demilitariserade zonen DMZ på gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

Pence sade att det har funnits en period av tålamod med Nordkorea under årens lopp.

– Eran av strategiskt tålamod är slut, sade Pence.

Han kallade det robottest som Nordkorea utförde igår för en ”provokation”. Testet misslyckades då roboten började brinna strax efter att den hade avfyrats.

”Det amerikanska stödet för Sydkorea orubbligt”

Pence försäkrade också att alliansen mellan USA och Sydkorea är orubblig och upprepade att ”alla alternativ är på bordet” för att tvinga Nordkorea att göra sig av med sina kärnvapen och sitt robotprogram.

Pences far tjänstgjorde i Koreakriget åren 1950–1953. Vicepresidenten sade att han kände ödmjukhet över att få besöka den demilitariserade zonen.

– Den är ett testamente över att banden mellan våra folk är orubbliga, sade Pence.

Säkerhetsrådgivaren: Allt utom militärt ingripande

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare H.R. McMaster är mer försonlig i tongångarna.

– Det är dags att göra allt vi kan, förutom ett militärt ingripande, för att försöka lösa det här fredligt, sade McMaster i TV-programmet ”This Week” på tv-kanalen ABC.

Han sade vidare att USA tillsammans med sina allierade och med det kinesiska ledarskapet arbetar för att få fram en mängd olika alternativ.

Den amerikanske presidentens säkerhetsrådgivare H.R. McMaster till höger ombord på Air Force One.
Bildtext Den amerikanske presidentens säkerhetsrådgivare H.R. McMaster till höger ombord på Air Force One.
Bild: EPA / Shealah Craighead, Vita huset

Trumpadministrationen har tidigare talat om tuffare ekonomiska sanktioner mot Nordkorea, möjligen med ett oljeembargo, att införa ett flygförbud för det nordkoreanska flygbolaget och att stoppa nordkoreanska fraktfartyg samt att bestraffa kinesiska banker som gör affärer med Nordkorea.

President Trump själv har blivit mer positiv i förhållande till Kina på grund av samarbetet med landet kring den nordkoreanska frågan.

”Varför skulle jag kalla Kina för en valutamanipulatör då de hjälper oss med det nordkoreanska problemet”, skrev Trump på Twitter.

Japan vädjar till Nordkorea

Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanade Nordkorea att avstå från ytterligare provokationer och att lyda FN-resolutionerna och överge sitt atomvapenprogram.

Abe sade också inför det japanska parlamentet att han kommer att ta upp frågan med Rysslands president Vladimir Putin då de träffas senare i april.

Diskussion om artikeln