Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyllde 17 år på skärtorsdag - supertalangen uttagen till Tre Kronor

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Rasmus Dahlin spelar ishockey i Frölunda i SHL.
Bildtext Rasmus Dahlin spelar ishockey i Frölunda i SHL.
Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press

På skärtorsdagen fyllde han 17 år, på långfredagen slogs hans Frölunda ut ur SHL-slutspelet och på söndag blev han uttagen till Sveriges Tre Kronor, som laddar för VM i ishockey. Supertalangen Rasmus Dahlins påskhelg i ett nötskal.

Hockey-VM kör igång den 5 maj i Frankrike och Tyskland och på vägen till VM laddar Sverige bland annat med två träningsmatcher mot Vitryssland innan det blir EHT-hockey mot Finland, Ryssland och Tjeckien.

När den svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg tog ut truppen till matcherna mot Vitryssland fanns 17-årige Rasmus Dahlins namn med på listan.

– Rasmus har tagit stora steg den här säsongen och varit en bidragande faktor i Frölunda. Han har en frenesi som är otrolig och ett bra spel både med och utan puck, något som gjort att vi blivit nyfikna på honom, sade Grönborg till Göteborgsposten.

SHL-klubben Frölundas back fyllde 17 år i torsdags. Han blir den tredje yngsta spelaren i historien att debutera i Tre Kronor, och den yngsta sedan 1960, då Lennart "Lillen" Gustafsson spelade mot Norge vid en ålder av 16 år, en månad och 17 dagar, vet SVT berätta.

Dahlins dröm om att vara med vid VM-turneringen i maj kan ändå falla på att Sverige fått in en stor mängd kvalitetsförstärkningar från NHL.

– Att bli uttagen i Tre Kronor är det största jag varit med om. Det är en dröm och jag har inte riktigt förstått det ännu, sade Dahlin på Frölundas webbplats efter beskedet.

I SHL har Rasmus Dahlin spelat totalt 26 matcher i år och skapade bland annat rubriker med sitt första slutspelsmål i vår, en riktig solo-läckerbit.

Dahlin blir tillgänglig för NHL-draften sommaren 2018.

Diskussion om artikeln