Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkoreas avsatta president åtalas

Från 2017
Uppdaterad 17.04.2017 12:21.
Sydkoreas avsatta president Park Geun-hye
Bildtext Park Geun-hye
Bild: AFP / Lehtikuva

Åklagare i Sydkorea har väckt åtal mot landets avsatta president Park Geun-hye. Park misstänks för att ha varit inblandad i en korruptionsskandal som skakat landet de senaste månaderna.

Ex-presidenten Park misstänks för maktmissbruk och för att ha läckt hemligstämplad information. Dessutom misstänks hon för att ha tagit emot mutor i mångmiljonklassen av det sydkoreanska elektronikföretaget Samsung.

Åtal har redan väckts mot Samsungs vice vd och arvtagare Lee Jae-Yong.

Parlamentet ställde Park inför riksrätt i december förra året och i mars avsattes presidenten. Hon förlorade samtidigt sin åtalsimmunitet. För knappt tre veckor sedan arresterades hon.

Om Park döms för mutbrott riskerar hon ett fängelsestraff på över 10 år. Rättegången kommer att inledas inom de närmaste veckorna. Park har hittills förnekat anklagelserna.

Skandalen kring Park Geun-hye

Mutanklagelserna och riksrättsprocessen har dominerat sydkoreansk politik i över ett år.

Presidentens nära vän och informella rådgivare Choi Soon-Sil har en central roll i skandalen. Choi byggde upp två stiftelser i presidentens namn för att samla in donationer från näringslivet och utnyttjade därmed sin relation till presidenten för ekonomisk vinning. Choi hade aldrig någon officiell ställning.

Elektronikjätten Samsung anklagas för att ha donerat över 30 miljoner euro i mutor via stiftelserna. Samsung ska ha varit den största enskilda bidragsgivaren. En rättegång har inletts mot Samsungs vice vd och arvtagare Lee Jae-Yong.

Park har själv nekat till anklagelserna. Choi har redan åtalats.

I december 2016 ställdes Park inför riksrätt. Miljoner sydkoreaner hade då dragit ut på gatorna för att kräva hennes avgång. I mars arresterades och avsattes Park.

Park är dotter till Park Chung-Hee som var långvarig diktator i Sydkorea från år 1961 fram till år 1979.

Valdes som första kvinna till president 2012

Park är den tredje presidenten i landets historia som arresterats för ekonomisk brottslighet. De två tidigare presidenterna som fälldes för mutbrott stöddes av militären.

Park var den första kvinnliga presidenten i Sydkorea då hon valdes till president år 2012. Hon är också landets första demokratiskt valda presidenten som tvingats lämna ämbetet.

Sydkorea kommer att hålla nyval och presidentval den 9 maj.

Diskussion om artikeln