Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Internationella observatörer: Valet i Turkiet höll inte måttet

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 08:41.
Folkomröstning i Turkiet.
Bild: AFP / Lehtikuva

De internationella observatörerna som övervakade valet i Turkiet är kritiska till arrangemangen. De olika sidorna hade inte samma förutsättningar under kampanjen och rösträkningen stördes av sena ändringar i förfarandet.

På en presskonferens på måndag eftermiddag sade observatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europarådets parlamentariska församling (PACE) att valet inte höll internationella mått.

- De två sidorna hade inte lika möjligheter, sade Cezar Florin Preda som representerar de internationella valobservatörerna.

Ett annat problem som valobservatörerna lyfte upp är att det förekom störningar i rösträkningen. Den turkiska valmyndigheten beslöt i ett sent skede att godkänna röstsedlar som låg i ostämplade kuvert.

- De sena förändringarna i räkningsförfarandet gjorde att en viktig skyddsmekanism föll bort, sade Preda.

Ja-sidan fick mer plats i medierna

Observatörerna anser också att det är problematiskt att valet ordnades medan det råder undantagstillstånd i Turkiet. De grundläggande friheter som är nödvändiga för att man ska kunna hålla ett demokratiskt val hade inskränkts, sade OSSE.

Tana de Zulueta, som representerar OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR), sade att de olika sidorna också fick olika mycket plats i medierna under kampanjen.

- Vår övervakning visade att Ja-sidan dominerade mediebevakningen. Kampanjen fläckades av att vissa tjänstemän likställde Nej-sidan med terrorist-sympatisörer, sade de Zulueta.

Enligt OSSE var den ensidiga mediebevakningen problematisk.

- Väljarna fick inte tillgång till opartisk information om reformens viktigaste aspekter. Medborgarorganisationerna kunde inte delta, sade Preda.

Tar inte ställning till valfusk

Oppositionen har krävt att den turkiska valmyndigheten ogiltigförklarar resultatet på grund av oegentligheter.

Observatörerna underströk att man inte talar om valfusk.

- Det är inte vår uppgift att säga vilken nivå av bedrägeri det handlar om eller (att kommentera) andra påståenden av oppositionen. Vi talar inte om bedrägeri och har ingen information om det, sade Preda.

Källor: Reuters, OSSE:s presskonferens

Diskussion om artikeln