Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inhemska fårfarmare ser klart växande marknad

Från 2017
Uppdaterad 19.04.2017 13:48.
Får och lamm
Bildtext Får på Norrbro gård.
Bild: Kasper Gustavsson

Den inhemska produktionen av lammkött väntas öka klart. Köttproduktionen förutspås växa med en fjärdedel under de närmaste åren.

I dag produceras det cirka en miljon kilo lammkött per år i Finland. Enligt en enkät bland producenterna kommer köttproduktionen att öka stadigt fram till 2022.

Fårfarmaren Terhi Mikkonen konstaterar att det finns efterfrågan på lammkött. Mikkonens gård har direktförsäljning som huvudinriktning, och enligt henne går allt kött genast åt.

Ungefär var tredje fårfarmare planerar nya investeringar i produktionsstrukturen, visar en enkät som har utförts av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK).

Enskilda gårdar planerar investeringar

Enligt MTK visar enkäten att antalet gårdar ändå inte alls ökar.

- Tillväxten handlar främst om ökad produktion på de enskilda gårdarna. Redan befintliga producenter kommer att utöka antalet djur och effektivera sin produktion, säger Jukka Markkanen vid MTK.

Enligt MTK finns det i Finland ungefär 700 fårfarmar som huvudsakligen sysslar med produktion av lammkött.

- Det verkar finnas en tro på framtiden bland producenterna eftersom ungefär en tredjedel av gårdarna planerar någon form av investeringar i produktionsanläggningar, säger Markkanen.

Fårfarmaren Terhi Mikkonen konstaterar att man vid sidan av ren köttproduktion också försöker ta vara på skinn och ull. Fåren används också i miljövårdande syfte.

(Ursprunglig artikel: Tero Valtanen / Yle Uutiset)

Diskussion om artikeln