Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet avslår kritik: OSSE borde veta sin plats, valobservatörerna fördomsfulla

Från 2017
Uppdaterad 17.04.2017 21:01.
Recep Tayyip Erdogan
Bild: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Turkiet tillbakavisar den internationella kritiken mot folkomröstningen som hölls i går. Turkarna godkände med knapp marginal en grundlagsändring som ger presidenten utökade befogenheter.

Enligt det turkiska utrikesministeriet är det oacceptabelt att internationella observatörer påstår att omröstningen inte höll internationell standard.

Kritiken har politiska motiv och observatörerna anlände till Turkiet fyllda av fördomar, anser ministeriet.

Också president Recep Tayyip Erdoğan avvisar kritiken.

Erdogan säger att organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) "borde veta sin plats".

Enligt Erdogan var folkomröstningen det mest demokratiska val som någonsin setts i något västland.

Internationella observatörer: Valet i Turkiet höll inte måttet

De internationella observatörerna som övervakade valet har påpekat att de olika sidorna inte hade samma förutsättningar under kampanjen och att rösträkningen stördes av sena ändringar i förfarandet. Turkiska valmyndigheter beslöt till exempel i ett sent skede att godkänna röstsedlar som låg i ostämplade kuvert.

Observatörerna anser också att det var problematiskt att valet ordnades under undantagstillstånd. OSSE anser att de grundläggande friheter som är nödvändiga för att man ska kunna hålla ett demokratiskt val hade inskränkts.

Ett annat problem var att de olika sidorna fick mycket olika plats i medierna under kampanjen. Ja-sidan dominerade mediebevakningen. Vissa tjänstemän likställde Nej-sidan med terroristsympatisörer. Väljarna fick inte tillgång till opartisk information om reformens viktigaste aspekter, och medborgarorganisationerna kunde inte delta, säger valobservatörer.

Diskussion om artikeln