Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

SS: Misshandlad Sibbopojke hade 10 skottskador från airsoftvapen - förundersökningen klar

Från 2017
Skolgård i solsken och snö.
Bildtext Misshandeln skedde på Leppätien koulus skolgård i Nickby.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Förundersökningen i fallet med den 15-åriga pojke som misshandlades i Sibbo i januari är klar, skriver tidningen Sipoon Sanomat. JO har fått ett klagomål angående polisens agerande.

I januari rapporterade Yle Östnyland om att en 15-årig pojke hade misshandlats av jämngamla ungdomar på Leppätien koulus skolgård i Nickby.

De sparkade pojken och sköt på honom med airsoftvapen, och en av ungdomarna filmade händelsen.

Nu är polisens förundersökning klar, skriver tidningen Sipoon Sanomat.

Tre under 15-åriga pojkar misstänks

Efter misshandeln hade pojken tio skottskador samt blåmärken och sår. Enligt ett läkarutlåtande kunde pojken ha fått bestående men av misshandeln. Vidare konstateras att skadorna stämmer överens med offrets berättelse.

Fyra pojkar är misstänkta för brottet. Pojken som filmade misshandeln misstänks inte för något brott. Polisen har intervjuat totalt sju under 15 år gamla ungdomar.

De misstänkta kommer inte att åtalas eftersom de alla var under 15 då brottet skedde. Det betyder ändå inte att pojkarna inte skulle kunna vara ersättningsskyldiga.

Förundersökningen skickas till barnskyddsmyndigheterna för möjliga fortsatta åtgärder.

Klagomål: Händelseförloppet delvis oklart

Sipoon Sanomat skriver också att riksdagens justitieombudsman har fått ett klagomål angående polisens agerande i fallet. Enligt klagomålet har polisen inte skött förundersökningen tillräckligt effektivt och noggrant.

Bland annat konstateras att det av förundersökningen inte framkommer vem som hämtade airsoftvapnet till platsen för misshandeln.

De misstänkta minns händelserna på olika sätt och en stor del av händelseförloppet förblir oklart, enligt klagomålet.