Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump ringde och gratulerade Erdoğan till segern

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 08:41.
Människor demonstrerar mot folkomröstningen i Istanbul.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

I Turkiets största stad Istanbul har tusentals demonstranter protesterat mot påstådda oegentligheter under folkomröstningen om stärkt presidentmakt.

Valmyndigheternas sena beslut att godkänna röster som saknar den officiella myndighetsstämpeln har väckt vrede bland nej-anhängare.

- Vi står skuldra vid skuldra mot fascism, skanderade demonstranter i Kadikoy-området i den asiatiska delen av Istanbul.

Oppositionen har protesterat mot resultatet och krävt att det ogiltigförklaras.

De internationella observatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som övervakade valet slog på måndagen fast att de två sidorna inte hade lika förutsättningar att föra kampanj. Observatörerna kritiserade också beslutet att ändra rösträkningsförfarandet i sista stund.

President Erdoğan svarade att myndigheterna varken sett, hört eller känner till några av de överträdelser observatörerna ska skriva om i sina "politiskt motiverade rapporter" och hälsade att observatörerna borde veta sin plats.

Trump gratulerade Erdoğan

Omvärlden har varit mycket reserverad i sina reaktioner efter den turkiska folkomröstningen. Flera EU-ledare har uppmanat Turkiet att föra en öppen dialog med oppositionen.

USA:s president Donald Trump ringde däremot och gratulerade Erdoğan på måndagen.

"Presidenten gratulerade Erdoğan till segern i folkomröstningen" sade Vita huset i ett uttalande.

Vita huset ville inte kommentera uppgifterna om oegentligheter i folkomröstningen. Det amerikanska utrikesministeriet upprepade däremot OSSE:s farhågor om problem i arrangemangen kring folkomröstningen.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln