Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Halt varg avlivades under påsken

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 19:45.
Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Bild: Yle/Harri Alanne

En skadad varg avlivades under påsken. Vargen hade rört sig i St Karins och i Kimitoön. I mars och tidigare i april lämnades över tjugo anmälningar om en halt varg som rör sig i trakten.

I onsdags anföll vargen en bil som saktade in för den i Pemar och under helgen sågs den på en gård i Pikis. Troligen handlade det om samma varg som i mars blev påkörd av en bil i Bjärnå. Vargen skadade bakbenet i mötet med bilen och sprang till skogs. Det förmodas att vargen efter det inte kunde följa sin flock utan sökte sig till bosättningar för att lättare skaffa sig föda.

Polisen och Viltcentralen fattade beslut om att avliva vargen med hänsyn till säkerhet och djurskydd. Djuret kommer att undersökas på Livsmedelssäkerhetsverkets enhet i Uleåborg för att utesluta eventuell rabiessmitta.

Nya observationer i Kimitoön efter att vargen skjöts

Enligt Mikael Sundberg på Viltcentralen är det möjligt att det handlar om samma varg som tidigare setts i Kimito.

- På långfredagen kom det in en observation från Sagu. Vargen kom söderifrån och sökte sig norrut. Den gick in i Pemar och fortsatte norrut under lördagen. Enligt de som sett den haltade vargen på ett framben.

Efter att vargen sköts har det kommit in vargobservationer från flera håll i Kimitoön. Det betyder att det finns flera vargar som rör sig i området. Det verkar vara ett vargpar som rör sig där, säger Sundberg.

- De två beter sig helt annorlunda än den skjutna vargen. De har rört sig nära gårdsplaner, men går snabbt genom områden.

Diskussion om artikeln