Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Test: Hur finlandssvensk är du?

Från 2017
Uppdaterad 16.10.2017 15:37.
Kräftskivor och skärgård förknippas ofta med finlandssvenskhet.
Bildtext Skärgård och kräftor förknippas ofta med finlandssvenskhet.
Bild: Svenska Yle

Som vi alla vet finns det en massa halvsanningar om hurdana vi finlandssvenskar är, och i synnerhet hur den ultimata finlandssvensken ska vara. Men hur finlandssvenska är vi egentligen rent statistiskt?

Det här vet Kjell Herberts som är sociolog vid Åbo Akademi i Vasa, närmare bestämt forskar han i flerspråkighet och etnicitet. Han har hjälp oss att ta reda på lite riktiga sanningar om finlandssvenskar och har sammanställt detta till ett test.

Statistiken i testet kommer från Barometern åren 2002 till 2014, det är en trend- och opinionsmätning bland finlandssvenskar.

- Jag har faktiskt hittat en hel del till och med överraskande information om hurdana vi genomsnittligt är och i det här testet har jag tagit fram väldigt olika delar av det vi förknippar med finlandssvenskhet, så att man helt enkelt ska kunna jämföra sig själv med genomsnittet, berättar Kjell Herberts.

Testa dej själv!

Genom att göra testet kan man också få reda en del saker om finlandssvenskar som man inte visste. Och en del myter är faktiskt bara myter. Testa och se!

Öppna frågeformulär