Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

PSS innebandydamer tog medalj efter nio år - nu siktar laget på guld

Från 2017
Anu Peltokangas, PSS
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Innebandyligan

PSS från Borgå knep bronsmedaljen i damernas innebandyliga. Samtidigt blev det Borgålagets första medalj på nio år. Damerna var värda en medalj, säger Lena Törnqvist som är en av lagledarna.

Borgålaget besegrade SSRA från Uleåborg efter straffar under veckoslutets bronsmatch i innebandyligan. Själva matchen slutade 3–3 och inget av lagen lyckades göra mål under förlängning.

PSS damer twittrade en bild av bronslaget. Om du inte ser tweeten nedan hittar du den också här. På innebandyligans Facebooksida finns dessutom en video av alla straffslag.

En av lagledarna, Lena Törnqvist, säger att hon själv inte var på plats. Hon följde ändå med matchen i realtid hemifrån via nätet.

– Det var jättespännande eftersom det var så väldigt jämnt hela tiden. Men de jobbade duktigt och kom alltid åt att utjämna då motståndaren fick mål. Jag vet inte om det var värre att vara på plats eller att sitta hemma och titta på matchen, säger Törnqvist.

Mångårig kämparanda gav resultat

Törnqvists dotter Linda Törnqvist är dessutom back i PSS ligalag. Hur kändes det att följa med matchen ur den synvinkeln?

Lena Törnqvist säger att det var otroligt fint att laget äntligen fick en medalj.

– De har varit duktiga i många år, och nära ibland utan att riktigt lyckas. Många av spelarna har varit med redan som unga juniorer och har kämpat länge. Nu kändes det att de verkligen var värda det här.

Lena Törnqvist står inne i Aurorahallen, med innebandyspelare i bakgrunden
Bildtext Arkivbild av Lena Törnqvist.
Bild: Yle/Lone Widestam

Hon konstaterar att laget överlag har varit väldigt bra och haft en fin laganda. Spelarna kämpade tillsammans för sin medalj. Den här gången ville de ha den och det märktes, säger hon.

Bronset smakar bra

PSS mötte det överlägsna Classic i semifinalerna. Innan den första semifinalen hade Classic 25 raka segrar i innebandyligan.

– Flickorna själva hade nog säkert tänkt att allt är möjligt och skulle gärna ha sett sig själva i superfinalen, säger Törnqvist.

Då det klarnade att Classic blir Borgålagets motståndare i semifinalerna insåg nog de flesta att det skulle ha krävts en enorm insats av PSS för att vinna tre av fem matcher.

De har varit duktiga i många år, och nära ibland utan att riktigt lyckas. Många av spelarna har varit med redan som unga juniorer och har kämpat länge. Nu kändes det att de verkligen var värda det här.

― Lena Törnqvist

Classic har varit ett hårt lag i flera år, men har dominerat ganska stort just den här säsongen, enligt Törnqvist. Besvikelsen över att inte ta sig till finalen var kanske lite mindre än om PSS hade fått möta något annat lag i semifinalerna.

– Efter matchen märkte man på spelarnas reaktioner att de var jättenöjda. De förstår också att de har lyft PSS damlag på en medaljplats igen efter nio år. Det är ett jättefint mål och jag tror att bronset smakade bra.

Fördelen med att spela om brons är att man har vunnit om man tar hem medaljen medan man förlorar om man kammar hem silver i en final, enligt Törnqvist.

Välförtjänt andningspaus

Lagbygget inför nästa säsong har redan delvis kommit i gång. Innan sommarträningen småningom börjar blir det en liten andningspaus på några veckor för laget.

– De har nog förtjänat en paus. Säsongen är ganska lång när man går till de sista matcherna. Speciellt de sista veckorna har varit tunga med två matcher per veckoslut och nu var det en lång resa upp till Uleåborg.

innebandyspelare
Bildtext Snart dags för sommarträning. Arkivbild av PSS damer.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hur är det med nästa säsong – finns guldmedaljen i tankarna?

Absolut ska medaljen bli klarare, säger Lena Törnqvist.

– Förra året missade de bronsmedaljen eftersom de spelade en ganska svag match mot motståndaren SB-Pro. Nu när de lyckades nappa bronsen så tror jag att målet är att gå uppåt och framåt.

För de östnyländska innebandyfansen utlovas godis i damernas innebandyliga nästa säsong. Då får PSS bland annat möta Sibbolaget ÅIF som säkrade sitt avancemang till ligan tidigare i våras.

Finalen i damernas innebandyliga spelas mellan Classic och SB-Pro på lördag.

Östnyland på 20 minuter: Innebandybrons och förlossning på Borgå sjukhus

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln