Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glenn Lindholms hyllning till ”Musti”: Kan man ens bli mer sympatisk än Jauhojärvi?

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 15:39.
Sami Jauhojärvi.
Bildtext Sami Jauhojärvi en stor personlighet.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Hålet som ska lappas är stort, både rent tävlingsmässigt men också mentalt. Det konstaterar Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm då han analyserar Sami Jauhojärvis beslut att avsluta toppkarriären.

Det första minnet som Lindholm kommer att tänka på är OS-guldet i Sotji 2014 och framför allt intervjun dagen efter.

– Vi hade redan långt innan den tävlingen avtalat om en intervju till Sportmagasinet ”dagen efter”. Leif Lampenius och jag stod i solskenet uppe vid Laura skidstadion och väntade på OS-mästarna. Jag var nog lite skeptisk om de faktiskt skulle komma ihåg den utlovade intervjun efter all uppståndelse dagen innan.

– Plötsligt ringde någon mig från ett okänt telefonnummer. Jag helt paff då jag förstod att det var ”Musti” som bara kyligt undrade var vi skulle träffas. Det här berättar en hel del om Sami Jauhojärvi som person. Honom kan man alltid lita på. Kan man ens bli mera sympatisk än ”Musti”? Jag fällde många tårar vid den känslofyllda intervjun, berättar Lindholm.

Jauhojärvi och Niskanen med OS-guldmedaljer runt halsen.
Bildtext Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen tog OS-guld i lagsprinten i Sotji.
Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

– Sedan ett minne som Jauhojärvi berättade för mig vid FM-tävlingarna i Kontiolahti för några veckor sedan, då mina tre yngsta barn gick fram för att be om några autografer av honom. Han sade att vi under några vårtävlingar för sjutton år sedan varit inkvarterade på samma samiska skola i Utsjoki. Han kom ihåg våra två små söner på den tiden och hur de höll oss föräldrar sysselsatta. I Kontiolahti åkte den äldsta sonen redan stafett mot Jauhojärvi.

Skulle ha kunnat fortsätta i landslaget

Jauhojärvi själv sade i sitt pressmeddelande att han trott på sina chanser i OS-uttagningarna 2018. Lindholm håller med – Jauhojärvi skulle absolut ha platsat i landslaget ytterligare ett år.

– Han lyckades prestera på topp under hemma-VM i Lahtis. Bronsmedaljen tillsammans med Iivo Niskanen i sprintstafetten kunde ha varit av ädlare valör, men åttondeplatsen på 15 kilometer med klassisk teknik var nog i det här skedet av karriären full utdelning för 35-åringen.

– Vid OS i Pyeongchang nästa vinter skulle det ha funnits en passande individuell distans för Jauhojärvi, nämligen den klassiska femmilen. Det räckte inte till för att motivera till en fortsatt satsning. Så resonerade säkert också svenska OS- och VM-guldmedaljören Johan Olsson, som senaste vecka berättade att han också avslutar sin skidkarriär, menar Lindholm.

Närbild
Bildtext Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.
Bild: Yle / Berislav Jurisic

Jauhojärvi sade ju ändå att han litar på att de yngre åkarna kan lappa efter honom i landslaget. Vem kan, eller kommer, att ta hans plats i skidlandslaget?

– Hålet som ska lappas är stort, både rent tävlingsmässigt men också mentalt. Jauhojärvi har ju ”alltid” funnit där och givit stabilitet på den ena klassiska sträckan. Det har varit tryggt att ha Jauhojärvi i laget. Han har varit en pålitlig och viktig kugge i det finländska herrstafettlaget vid tio mästerskapstävlingar.

– Iivo Niskanen är ju redan en etablerad världsåkare som alla har respekt för. Han har redan VM- och OS-guld i prisskåpet. Matti Heikkinen tillhör världseliten på alla normaldistanser och han hungrar efter en individuell OS-medalj.

Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen under lagsprinten i Lahtis 2017.
Bildtext Jauhojärvi var en väsentlig del av stafettlaget.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

– Om de övriga stafettplatserna blir det en kamp mellan främst Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola. Dessutom har vi unga åkare på kommande. Jag tänker främst på Joni Mäki, Lauri Vuorinen och Lauri Lepistö, men de behöver ännu några träningsår innan de kan göra sig gällande på den absoluta världsnivån, summerar Lindholm.

Hur kommer det här då att påverka landslaget? Han har ju ändå varit en stor personlighet som nu, som du säger, lämnar ett stort hål bakom sig?

– Det är givetvis trist att en av de stora skidprofilerna och en olympisk mästare avslutar sin karriär som toppidrottare. Det är ändå lätt att förstå honom. Han har tävlat på elitnivå i över femton år och det har satt sina spår. Om han känner att han inte längre kan utvecklas och kämpa om medaljer på OS, är det förstås svårt att vara fokuserad och motivera sig att träna två gånger om dagen, äta hälsosamt och vila tillräckligt. Han har ju dessutom en familj att ta hand om och fördriva tiden med.

– Sami Jauhojärvi lämnar ett stort tomrum bakom sig i skidlandslaget. Han har varit omtyckt och uppskattad av alla, såväl nationellt som internationellt. Jauhojärvi har ofta axlat en stor del av den psykiska pressen på sina axlar. Med sin avslappnade inställning och lugna beteende har han också gett ro åt det övriga skidgardet, både i och bredvid skidspåret. Dessutom har han alltid fört fram sina rötter där i Tornedalen. Men sin naturliga språkkunskap har han haft lätt att umgås med alla skidåkande nordbor.

– Träningsmässigt har Jauhojärvi alltid betonat det traditionella, att allt inte behöver vara så invecklat, ens på toppnivå. Redan i unga år diskuterade han träning med mästarskidåkaren Eero Mäntyranta från grannkommunen Pello. De långa lugna träningsrundorna i skog och mark och närheten till naturen gjöt grunden för Mäntyranta, och Jauhojärvi gjorde sedan som sin läromästare. Nu gäller det för nästa generation skidåkare att föra arvet vidare.

Läget är ändå inte allt för dyster, påpekar Lindholm.

– Just nu är läget för finsk skidåkning bra. VM i Lahtis gav många positiva besked. Pärmäkoski, Niskanen och Heikkinen knep individuella medaljer och de får nog axla medaljansvaret också i Sydkorea. Trots medaljerna, var det många av de våra som inte lyckades i Lahtis. Det kan alltså bli ännu bättre på OS om ett knappt år. Landslaget är en profil fattigare i Sydkorea, men åtminstone jag hoppas att det är lika slagkraftigt ändå. Ingen kan ju heller vara evig i världstoppen, inte ens Jauhojärvi.

Fick förklara sitt tidigare utlåtande

För två veckor sedan lyckades Jauhojärvi tillsammans med sina sponsorer skapa en smärre yrsel då samarbetspartnerna först gick ut med information om pensioneringen som Jauhojärvi sedan dementerade.

På tisdagen fick åkaren förklara sitt uttalande och menade då att media helt enkelt missuppfattade vad han sade. Att åka på nationell nivå är fortfarande fullt möjligt – också i framtiden.

Lindholm hoppas ändå att Jauhojärvi tar det lugnt innan han fattar beslut om sin framtid.

– Sami Jauhojärvi behöver inte lida någon nöd, e-posten är säkert redan full av jobberbjudanden. Jag hoppas att han förstår att pusta ut och sedan då han är redo, börja jobba inom idrotten. Han har mycket att ge som tränare eller idrottsledare. Han har en naturlig och glad utstrålning som ger trovärdighet.

– Trots att han nu sätter elitskidorna på hyllan, kommer han nog fortsättningsvis att hålla sig i form. Jag är nog rätt säker att det ännu blir en och annan FM-start för OS-mästaren Sami Jauhojärvi.

– En cirkel är nu sluten. Sami Jauhojärvis internationella karriär på seniornivå började under VM i Lahtis år 2001 och avslutades vid motsvarande tävlingar på samma plats sexton år senare. Han fick ju dessutom avsluta elitåkandet genom att ta sin sextionde FM-medalj på femmilen på hemmabanorna på kära Ainiovaara i Övertorneå. Det kunde egentligen inte bli bättre än så, avslutar Lindholm.

Sami Jauhojärvi.
Bildtext "​Sami Jauojärvi berättade dagen efter OS-guldet i Sotji om sina känslor. Hans varma ord om sin pappa Reijo som avlidit ett drygt år tidigare på hemmagården i Övertorneå var riktigt gripande."
Bild: Glenn Lindholm.

Diskussion om artikeln