Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vi besöker tandläkaren för sällan - så här vet du om dina tänder håller på att lossna

Från 2017
Björnen spetsiga tänder
Bildtext Ser dina tänder ut så här är du antagligen en uppstoppad björn eller en person som vägrar besöka tandläkaren.
Bild: Yle/Arja Lento

Många undviker tandläkaren ända tills det är för sent. För få tandläkarbesök kan leda till svåra inflammationer och till och med att du tappar tänderna.

Det är viktigt att besöka tandläkaren regelbundet för då får du veta om du behöver vård eller inte, men många väntar hellre tills det blir akut. Så hur kan då tänder som inte träffat en tandläkare på tio år se ut? Tandläkaren Jens Smeds säger att det varierar.

- Vissa har inga problem alls så då är det bara att ge patienten en klapp på axeln och komma överens om nästa besök.

Tandläkare Jens Smeds.
Bildtext Jens Smeds tror att regelbundna besök är bättre både för tandläkarskräcken och plånboken.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Men alla är inte så lyckligt lottade. En del kan ha hål i tio tänder och med hjälp av röntgen kan läkarna dessutom hitta flera infektioner under tänderna.

- Då blir det fråga om stora behandlingar som kan ta 10 till 15 timmar att fixa. Det blir dyrt, säger Jens.

Vänta inte tills det gör ont

Fastän du tycker att din tandhygien är bra kan du faktiskt ha en massa hål eftersom du ofta har dem utan att känna av det. Men hål som inte känns av är väl inte farliga? Är det inte då bättre att gå först när det gör ont? Inte om du frågar Jens.

- Nej, det är inte smart. Har du ont är hålet oftast redan så nära nerven att det är stor risk att du måste få en rotbehandling. En rotbehandlad tand alltid är sämre än en tand som är vid liv eftersom man tar bort nerven från tanden, säger Jens.

Tänder som lossnar

En annan inte så trevlig sak, som precis som hålen ofta är symptomfritt, är tandlossning. Kan du vicka på en tand kan det betyda att du tappat benfäste, och det kommer aldrig tillbaka.

- Ett symptom som kommer före det är blödning, säger Jens.

Vi är många som blöder när vi borstar tänderna och använder tandtråd – betyder det att vi snart tappar tänderna? Nej, riktigt så farligt är det inte. När Jens pratar om blödning så menar han en ordentlig blödning, inte de där små som kan uppstå lite titt som tätt. En blödning kan också innebära en inflammation, och det är bra att kolla upp eftersom inflammationen kan sprida sig till andra delar av kroppen och till och med vara livshotande.

Hur ofta är regelbundet?

Så vill du undvika hål, lösa tänder och inflammationer rekommenderar tandläkarna regelbundna besök. Vad regelbundenhet egentligen innebär varierar från person till person.

- Tandläkarna är ganska duktiga på att se hur ofta du behöver gå. Vissa av mina patienter går två gånger per år medan vissa bara behöver gå vart femte år, säger Jens.

Här krävs det alltså ett första besök för att du ska få veta hur ofta du måste gå. Ingen kommer undan. Jens säger att det dessutom inte hjälper med att bara besöka tandläkaren. Du måste sköta om dina tänder mellan besöken också.

Tandtråd - ja eller nej?

Ett sätt att sköta om dina tänder är att använda tandtråd, men för några månader sedan kom det ut en amerikansk undersökning som visade att det inte går att bevisa att tandtråd verkligen hjälper. Jens är medveten om undersökningen men fortsätter ändå att rekommendera tandtråd.

- Det samlas ganska mycket plack mellan tänderna och det kan orsaka tandköttsinflammation som inte heller är bra för tandbenet. Jag använder själv tandtråd och rekommenderar det också till mina patienter, säger han.

Tandtråd
Bildtext Det finns inga ursäkter. Tandtråd rekommenderas fortfarande.
Bild: / All Over Press

Så ingen kommer undan här heller.

Tandläkarskräcken en stor bov

Många som undviker tandläkaren gör det för att de är rädda. Jens får in ungefär en patient i veckan som är riktigt rädd. Då försöker han tala lugnt med patienten och förklara precis vad han gör hela tiden.

- Det hjälper om tandläkaren är snäll och informerar vad som händer. Det finns också lugnande mediciner man kan ta och man kan till och med sövas ner, men det är nog en sista utväg tycker jag.

Det bästa är ändå att försöka klara av det utan medicinering, och det här går kanske bättre om man bara fixar lite i taget.

- Det är bra att bli lite van med tandläkaren eftersom man då bygger upp tillit, och tandläkaren börjar också känna patienten bättre.

Hur ofta besöker du tandläkaren? Har du något bra tips på hur man kommer över sin tandläkarskräck? Kommentera gärna!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln