Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Johnny och hans studiekamrater byggde Finlands första satellit

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 17:31.
En helt ny bild av jordens solbelysta sida har tagits den 6 juli 2015 av satelliten DSCOVR.
Bildtext Nu ska Finland ut i rymden!
Bild: EPA/NASA/DSCOVR/HANDOUT

Finlands första satellit skjuts enligt planerna upp i rymden på tisdagen. Johnny Finnholm har varit med och byggt den och han menar att vem som helst, i teorin, kan bygga en satellit.

Bara vädret är gynnsamt skjuts Finlands första satellit upp i rymden lite efter klockan 18 på tisdagen från Cape Canaveral i Florida. Bakom projektet står studerande vid Aalto-universitetet och en av dem är Johnny Finnholm.

Johnny, kan vem som helst lära sig att bygga en satellit?

– Jo, i princip så är det en maskin som är uppbyggd av vanlig teknik. Vi har designat ett kretskort som gör vissa uppgifter som satelliten ska göra, alltså samlar in och tar hand om data och kommunicerar med jorden. Sist och slutligen är det inte så konstigt.

Johnny har själv främst arbetat med en annan satellit som heter Aalto-1, men han har också varit med och utvecklat bland annat solpanelerna på Aalto-2 som alltså ska skjutas upp på tisdag. Aalto-1 skjuts senare upp i rymden från Indien.

Mjölkkartongssatelliter

De båda Otnässatelliterna är ganska enkla nanosatelliter - inga stora grejer utan de är ungefär lika stora som en mjölkkartong.

Vad ska den här satelliten göra i rymden?

– Aalto-2 är egentligen en del av en satellitsvärm som ska utforska de övre delarna av atmosfären, en del som heter termosfären, gränslandet mellan atmosfären och rymden.

Det är, enligt Johnny, ganska svårt att samla in data från det här området eftersom den tjocka atmosfären saktar ner satelliterna så snabbt att de kommer ner relativt fort.

– Så att sätta dit en stor och dyr forskningssatellit är inte värt pengarna. Lilla Aalto-2 kan däremot kartlägga området mycket mer effektivt än de stora satelliterna.

Satelliten kommer att samla in data om temperatur och partikeltäthet i termosfären i ungefär ett halvår. Men den kommer inte att börja jobba direkt, utan tar en omväg via den Internationella rymdstationen ISS först, där den får vänta på att släppas ut i rymden.

Finland efter i Space Race?

Året är alltså 2017. Människan har gått på månen. Vi har skickat robotar till Mars. Är Finland inte lite sena med sin första satellit? Sverige har redan elva satelliter och Estland har en.

I själva verket är det inte så farligt. Finland är väldigt bra på rymdteknik och bland annat är vi duktiga på just nanosatelliter. Aalto-1 och Aalto-2 har bara kostat några hundratusentals euro att bygga och tack vare dem kan Finland faktiskt ha en framgångssaga på gång.

Förklara gärna mer Johnny.

– Först och främst har våra två satelliter varit en utvecklingsplattform för studerande. Utvecklingen av små satelliter på ett billigt sätt är en ny marknad som växer hela tiden och Finland är nu faktiskt ett av de länder i Europa som har hakat på det här. Det behövs nytt folk hela tiden och i USA finns det redan nu några företag som gör stora pengar på satellitdata från små satelliter, så det är en växande business, säger Johnny.

Det har redan grundats uppstartsföretag i Otnäs som jobbar med små satelliter. På Aalto-1 finns dessutom en riktigt stor rymduppfinning. Ett slags elektriskt solsegel som består av tunna tunna alumniumtrådar. Det här kan faktiskt användas för att segla med solvinden, och kan försnabba resorna ut i rymden, till mars eller till solsystemets yttre regioner.

Do not go gentle in to that good night, Aalto-2!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln