Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Expert: "May tar till en skicklig taktisk fint"

Från 2017
Uppdaterad 18.04.2017 17:59.
Theresa May
Bildtext Riksdagsledamoten Pertti Salolainen har lång erfarenhet av brittisk politik.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

En av Finlands främsta experter på brittisk politik, Pertti Salolainen, gör bedömningen att den brittiska premiärministern har kalkylerat att hon kommer att vinna nyvalet. Därmed blir hon starkare i brexitförhandlingarna. Ett förtida val utlystes i dag för den 8 juni.

– Det här kom som en total överraskning. Ingen kunde gissa att det här skulle ske, anser Pertti Salolainen (Saml), vice ordförande för riksdagens utrikesutskott och tidigare finländsk ambassadör i London.

Det här är en U-vändning från Mays sida

Salolainen påpekar att den brittiska premiärministern Theresa May tidigare har sagt att ett parlamentsval hålls tidigast år 2020. Så det här är en U-vändning från Mays sida.

– Min teori är att hon gör bedömningen att oppositionen nu är så svag att hon kan vinna valet. Arbetarpartiet Labour är ganska svagt och inte i bra skick. May har alltså kalkylerat att nu finns det en möjlighet att vinna.

Pertti Salolainen.
Bildtext Pertti Salolainen
Bild: Yle/Parad Media

Så det här är mera av en taktisk manöver än ett uttryck för den brittiska premiärministerns desperation?

– Det är uttryckligen ett taktiskt drag då det finns möjlighet att vinna över oppositionen. Därefter kan hon koncentrera sig på de svåra brexitförhandlingarna, tror Salolainen.

En valseger skulle stärka Mays position i förhandlingarna om brexit

Han gör bedömningen att om May får en klar seger i valet får hon en starkare förhandlingsposition internt i Storbritannien.

– Jag tror att hon räknat ganska noggrant och att hon kommer att vinna, men vi måste komma ihåg att Skottland motsätter sig brexit, att Labour är rätt hårt emot och att liberalerna motsätter sig brexit och att vissa parlamentariker från de konservativa är emot. Men May tror att hon ska vinna.

Samtidigt finns det många britter som är besvikna på resultatet efter brexitomröstningen och som i dag skulle rösta annorlunda. Kan det här få konsekvenser för parlamentsvalet?

– Det kan det ha, men vi måste komma ihåg att britternas valsystem är uppbyggt kring enmansvalkretsar där vinnaren tar allt. I många valkretsar tror jag att det här skulle gynna de konservativa kandidaterna eftersom de andras röster splittras på flera olika partier, säger Salolainen

Erkki Tuomioja
Bildtext Erkki Tuomioja ser det brittiska nyvalet som ett skickligt maktpolitiskt drag.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Erkki Tuomioja: May påminner om Erdoğan

Erkki Tuomioja (SDP), tidigare långvarig utrikesminister, påpekar att trots att Storbritannien är parlamentarismens moderland så tycks premiärministern ha en ställning som påminner om det som Erdoğan nu vill ha i Turkiet.

– Det här är ett ganska opportunistiskt drag av henne därför att hon ju har en solid majoritet i parlamentet redan nu. Hon behöver ju inget nytt mandat, anser Tuomioja.

Han påpekar att nyvalet kommer att genomföras innan villkoren för brexit blir kända.

– Att säga att britterna skulle ha en möjlighet att säga sitt om brexit är ju lite svårbegripligt eftersom man borde veta mer om vad villkoren är och vad det innebär.

Tuomioja tror att tidpunkten har att göra med att arbetarpartiet Labour har en svag ställning och att partiet har en svag ledare, Jeremy Corbyn.

– Jag tror att det här är ett skickligt maktpolitiskt drag, åtminstone för närvarande, men man vet ju inte om det består. Om arbetarpartiet hade haft en trovärdigare ledare och en klarare linje skulle situationen vara helt annorlunda. Men som läget är nu drar hon nytta av oppositionens svaghet.

May talar också om att landet är enat, men att Westminster alltså parlamentet är splittrat. Kan det här betyda att hon öppnar för att man skulle stoppa brexit?

– Det skulle faktiskt vara en överraskning om det sker. Hon var ju före folkomröstningen för att stanna i EU. Sedan dess har hon betett sig på ett helt annat sätt, och hon har inte ens med en bisats antytt att det skulle finnas några problem med brexit.

Brexitförhandlingarna drar ut på tiden

Hur påverkar nyvalet förhandlingarna med EU om brexit?

– Det blir naturligtvis en två månaders försening. Man kan inte ens börja med riktiga förhandlingar så länge valkampanjen pågår.

May beskyller Labour för att försöka skjuta ner ett avtal om brexit. Liberaldemokraterna beskyller hon för att allting står stilla. Och så beskyller hon skotska nationalistpartiet SNP för att sätta käppar i hjulet. Det samma gäller överhuset. Är det här ett sätt för May att framstå som offer i den här situationen?

– Det är just sådana drag i hennes uttalanden som påminner om Erdoğan. Ingen respekt för oppositionen eller avvikande åsikter, anser Tuomioja.

Diskussion om artikeln