Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pundets värde sågade upp och ner när May gav besked om nyval

Från 2017
Brittiska och engelska flaggan fladdrar i vinden framför Big Bens urtavla vid brittiska parlamentet.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Värdet på pundet sköt i höjden på tisdag när Theresa May oväntat meddelade om nyval den åttonde juni. Pundets värdet var det högsta på tio veckor.

Rykten om ett nyval började sprida sig på förmiddagen och fick till en början värdet på Storbritanniens pund att sjunka. Det sades att May skulle ge ett betydande besked vid statsministerns tjänstebostad på Downing Street under dagen.

Då May meddelade om nyval stärktes pundets värde ungefär med en procent i jämförelse med den amerikanska dollarn. Det här är det högsta värdet för pundet på tio veckor.

Däremot sjönk index för de största bolagen på Londonbörsen, FTSE 1000. Strax efter Mays meddelande låg FTSE 1000-indexet 1,5 procent på minus, vilken är det lägsta värdet på sju veckor.

May hoppas på starkare mandat då hon förhandlar med EU

Enligt May är avsikten med det tidigarelagda valet att skaffa ett starkare mandat för brexitförhandlingarna med EU. Hon anser att den politiska tudelningen utgör en risk för brexitförhandlingarna och önskar att valet ska ge henne arbetsro.

May hoppas att hennes parti, de konservativa, ska vinna fler platser i parlamentets underhus där de nu har en knapp majoritet.

Tidpunkten för valet är läglig för May och de konservativa som har klarat sig bra i opinionsmätningarna den senaste tiden.

Storbritanniens tidigarelagda parlamentsval hålls den åttonde juni. Storbritannien väntas inleda sina förhandlingar med EU i maj eller juni.

Källor: AP, reuters, Financial Times

Artikeln är skriven av Terhi Toivonen och översatt av Svenska Yle.

Diskussion om artikeln