Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Superhjälparna, programmet som uppmuntrar till snällhet

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 16:43.
Programledaren Jontti Granbacka står på en parkering iklädd en orange jacka med logon för nya barnprogrammet Superhjälparna.
Bildtext Superhjälparnas programledare Jonathan "Jontti" Granbacka
Bild: Yle/Rolf Granqvist

I en tid då händelser runt om i världen kan påverka oss att tro att snällhet inte finns, vill BUU-klubbens nya program uppmuntra till goda gärningar och snälla tankar.

Snällhet på tapeten

Omtanke om andra kan övas in och ju mer ett barn uppmuntras till att tänka på andra desto sannolikare är det att barnet växer upp och blir en empatisk vuxen som bryr sig om andra. På Harvard University bedrivs projektet Making Caring Common, (fritt översatt: Omtanke i vardagen). Detta projekt vill hjälpa utbildare, föräldrar och samhällen att fostra barn som är omtänksamma, tar ansvar i sina samhällen och som värnar om rättvisa.

Motsvarande satsningar görs även här i Finland. I en del av daghemmen i Svenskfinland arbetar personalen med Stegen, som är ett material som ska stöda barns sociala och emotionella färdigheter samt självregleringsfärdigheter. Detta är ett material som föräldrarna också får ta del av i och med de veckovisa informationsbreven. Folkhälsan ordnar inspirationskurser i anknytning til materialet.

Svenska Yles barnredaktion vill nu dra sitt strå till stacken för att göra världen till en snällare plats. För att lyckas med det behöver vi hjälp av såväl alla barn därute som deras föräldrar eller andra viktiga vuxna i barnens liv.

Ett nytt sätt att producera

Superhjälparna som sänds på lördagar med start den 6 maj vill göra det möjligt för barn att ta plats i rutan i ett sammanhang där snällhet är det viktiga och centrala.

Eftersom ett av målen är att tittarbarnen ska få delta och med sin aktivitet i hög grad påverka programmets innehåll, bandas stora delar av programmet samma vecka som det sänds.

Varje lördag ber Jontti in tips på hur man kan hjälpa till och vara snäll för att det kommande avsnittets "veckans problem" ska lösas. Sedan har barnen och den vuxna några dagar på sig att fundera på saken och senast på måndag vill Jontti ha barnens tips på lösningar.

Deadlines för veckans tips på lösningar

Trötta föräldrar skicka tips senast 1.5
Egen lugn och ro (skicka tips senast 8.5)
Allergisk djurvän (skicka tips senast 15.5)
Tråkigt att vara sjuk (skicka tips senast 22.5)
Svårt att sova (skicka tips senast 29.5)
Rädslor (skicka tips senast 5.6)
Hur hitta en vän (skicka tips senast 12.6)
Sysslolösa gamlingar (skicka tips senast 19.6)

Dessa lösningar kan skickas in i form av en video, t ex filmad med en smarttelefon. Ett foto eller en teckning med en förklarande text passar också bra.

Plåstret och Jontti i Superhjälparstudion
Bildtext Plåstret och Jontti väntar på barnens tips

Snällnytt

I programmet ingår även en nyhetsdel som helt enkelt heter Snällnytt. Här ges plats för bidrag från barn runt om i Svenskfinland, Finland, Norden, Europa, Världen, Universum. Till Snällnytt hoppas vi få in barnens berättelser och kommentarer om snälla saker de gjort eller fått vara med om.

Har någon överlåtit sin sittplats till en gammal i spårvagnen, hjälpt mommo att rensa rabatten, tröstat lillasyster då hon stötte sig, dukat frukost till familjen, gett sina gamla leksaker till någon som behöver dem bättre...

Snälla saker händer där ute hela tiden och nu vill Jontti berätta om dem i Snällnytt. Redaktionen väntar på era bidrag. Bidragen kan skickas in i form av en video, foto eller text. På buu.yle.fi hittas uppladdningsformuläret och närmare instruktioner.

Här en liten tjuvtitt på hur Snällnytt kan se ut:

Superhjälparredaktionen ser fram emot att ta del av alla snälla tips och bidrag. Tillsammans ska vi göra världens snällaste barnprogram!

Plåstret och Jontti berättar om Superhjälparna

7:08

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln