De dokumenterar Antarktis under isen
Hur påverkas havet av klimatförändringarna? Det ska Tvärminneforskarna Joanna Norkko och Alf Norkko tillsammans med upptäcktsresanden Patrick "Pata" Degerman försöka ta reda på under en expedition till Antarktis.
De tre finländarna kommer att delta i en forskningsexpedition som leds av nyzeeländska forskare. Tolv personer kommer under en dryg månad att bo i tält vid två olika kustområden i Antarktis.
De kommer att flyga från Christchurch i Nya Zeeland till den nyzeeländska forskningsstationen på Antarktis och därifrån vidare med helikopter till områdena där de ska jobba.
På vissa delar av Antarktis har stora delar av isen smält bort, men där forskningsexpeditionen kommer att jobba har det inte skett så stora förändringar, säger Joanna Norkko.
- Det gör att det är ett bra ställe att studera hur saker och ting kommer att påverkas.
Antarktis värms upp
De ska forska i hur kustnära ekosystem i Antarktis påverkas av klimatförändringen. Enligt forskarna har temperaturen på Antarktis blivit mellan två och fyra grader varmare under de senaste femtio åren. Man befarar att väldigt stora ismassor håller på att släppa från Antarktis helt och hållet. Snabbast har uppvärmningen varit mot Sydamerikahållet.
Då klimatet blir varmare minskar mängden is längs kusten. Det leder till att ljusförhållandena under isen ändras och att algblomningen ökar. Det i sin tur leder till att bottendjuren har mycket mera mat samtidigt som vattnet blir varmare. Men forskarna vet ännu inte hur bottendjuren kommer att reagera på det här.
För att ta reda på det här kommer forskarna att dyka genom hål i isen, ta prover på havsbottnen och utföra experiment på havsbottnen. De kommer ett lägga ned små experimentkammare med mera mat på havsbottnen och följa med hur arterna som lever där reagerar.
Alf Norkko dyker i Antarktis
Alf Norkko är den enda av de tre finländarna som kommer att delta i dykningarna.
- Det är helt makalöst när man kommer ned under isen. Man dyker i det klara kalla vattnet och det bara myllrar av liv där nere. Kontrasten är enorm från det man ser ovanom isen.
Där de dyker är isen ungefär mellan två och fyra meter tjock. Uppe på Antarktis kan isen på sina håll vara fyra kilometer tjock.
Joanna Norkko kommer att analysera proverna som samlas in i laboratorium.
Expeditionen sker under oktober och november då det är vår i Antarktis. Forskningsteamet kommer att bo i tält. Ute är det ungefär 40 grader kallt, men kyliga vindar på Antarktis gör för det mesta att det känns betydligt kallare.
I slutet av våren går solen upp och är uppe dygnet runt. Då värms allt upp ganska snabbt.
Det innebär att forskningsteamet är tvungna att ta med sig en frys där de förvarar proverna, eftersom det finns risk för att det blir för varmt, säger Joanna Norkko.
"Som om du simmar i ett glas vodka"
Patrick Degerman dokumenterar hela expeditionen i 360 graders-video, så kallade virtual reality. Med hjälp av specialglasögon kommer allmänheten att kunna bekanta sig med helt unika miljöer i Antarktis. Bland annat dokumenteras miljön under havsisen.
- Under isen på Antarktis kan det vara 200-400 meter sikt. Det är som om du simmar omkring i ett glas vodka. Det är otroligt klart. Det här har inte gjorts tidigare. Så det är ganska tufft, säger Patrick Degerman.
Allmänheten kommer också att få se hur en forskningsexpedition går till.
Den som är intresserad kommer att kunna följa med expeditionen på nätet. Patrick Degerman kommer att ladda upp bilder och skriva om expeditionen. Eftersom nätförbindelserna på Antarktis inte är de bästa publiceras videomaterialet först efter expeditionen.
På Antarktis går man ned i vikt
Alf Norkko har varit med på fyra forskningsexpeditioner till Antarktis, Joanna Norkko har varit med på en. Pata Degerman har varit på flera expeditioner till Antarktis, men det här är hans första forskningsexpedition.
Joanna Norkko och Pata Degerman säger att man gör av med otroligt mycket kalorier på Antarktis.
- På Antarktis kan man äta hur mycket choklad och ost som helst och man går ändå bara ned i vikt, säger Joanna Norkko
Det nyzeeländska forskningsteamet har hand om logistiken. De kommer att ha med sig riktig mat och det finns ett uppvärmt kökstält där man hjälps åt att laga mat.
Alf och Joanna Norkko bodde på Nya Zeeland i fem år kring sekelskiftet och då var Alf Norkko med och startade upp det här forskningsprojektet.
Nyzeeländska forskare har flera gånger besökt Tvärminne zoologiska station i Hangö där paret Norkko jobbar. Tvärminne zoologiska station är en del av Helsingfors universitet.
Joanna Norkko säger att forskarna i Finland och Nya Zeeland delvis jobbar med samma frågeställningar: Hur påverkas bottendjuren i havet då närsalterna fosfor och kväve cirkulerar i systemet?
